Na vsebino

80 pomladi dr. Julija Nemaniča

Ni ga človeka, ki ne bi slišal zanj. Celo življenje je bil in je še vedno predan življenjskem poslanstvu: vinu. Obstaja veliko njegovih strokovnih člankov in knjig, izvedel je nešteto predavanj različnim javnostim in izpeljal marsikateri projekt. Prav on je tisti, ki je zaslužen za prvo steklenico ledenega vina v takratni Jugoslaviji, za prvo steklenico roseja in za marsikatero strokovno podlago za slehernega vinogradnika. Od vsega najbolj zagovarja kakovost vin. Vedno trdi, da je za dobro kvaliteto pomembna majhna obremenitev trte. O tem kaj vse je Julij ustvaril bi lahko na dolgo pisali vendar se spodobi, da se ob takem osebnem prazniku tudi poklonimo in tako sovčeraj Občina Metlika, KZ Metlika in Klub prijateljev metliške črnine zanj pripravil popoln dan. Zgodaj popoldne se je 7 lipam, posajenim v bližini metiškega krožišča, pri salonu Kolpa (ki so bile posajene v čast Tonija Gašperiča l. 2015) pridružilo 8 novih lip. Razširjen drevored je tudi vidno označen.

Upravni odbor Kluba prijateljev metliške črnine je nato svojega častnega člana Julija popeljal na krajše obiske med belokranjske vinogradnike: Penina Simonič, Vinogradnistvo Malnarič, Vina Pečarič, Vina Dolc, Soseska zidanica Drašiči, Vina Prus in nazadnje še v vinsko klet KZ Metlika.

Tukaj se je ekipi pridružilo še nekaj vinarjev, novinarjev, njegovih bivših sodelavcev, kraljice metliške črnine ter županja in župan sosednjih občin. V zahvalo za delo je tako, iz rok Mirjana Kulovca, od Kluba, prejel svoj portret, delo Samota Kralja. Evropski red vitezov vina mu je izročil cepič najstarejše trte iz mariboskega Lenta. Direktorica KZ Metlika, Tatjana Malešič mu je izročila steklenico 50 let stare metliške črnine v posebej izdelani embalaži. Nato je povabila prisotne na odprtje spominske sobe posvečene dr. Juliju Nemaniču. Njegovo bogato vinsko zadružno dediščino je v besedi predstavil predsednik KZ Metlika, Ivan Kure.

Veseli smo lahko, da ima naša dolina svetovno priznanega strokovnjaka. Istočasno pa je v vsej svoji veličini izjemno skromen, je vir izjemnih informacij in kar je še zanimivo: Julij vedno govori potiho, ampak vsi poslušajo.

Vir: Klub prijateljev metliške črnine, Vinska klet Metlika

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj