Na vsebino

Kamišibaj v Beli krajini raste in se širi

Uspešen in dobro obiskan festival je za nami. Največ belokranjskih ustvarjalcev doslej, na ogled je bilo kar 35 predstav.

V Knjižnici Črnomelj je 6. aprila potekal 9. festival kamišibaja v Beli krajini. Pripravili smo ga Knjižnica Črnomelj, KUD Zlata skledica Črnomelj in Območna izpostava JSKD Črnomelj ob podpori društva Kamišibaj Slovenije in Občine Črnomelj.

Letos nam je ponovno uspelo pripraviti čisto pravi belokranjski festival, kar pomeni, da kamišibaj v Beli krajini raste in se širi. Predvsem med otroki je zelo priljubljen. Veliko zaslugo pri tem imajo prizadevni mentorji po vrtcih, šolah in zavodih. Na festivalu so nastopili tudi odrasli kamišibajkarji z Dolenjske in gosti iz Hrvaške – Kozlići iz Zagreba. Naš festival je potekal v dveh delih, ob 11. in 17. uri, ogledali smo si kar 35 predstav, ki so nastale v okviru krožkov v vrtcu, šolah in v knjižnici ter nekaj predstav v izvedbi odraslih izvajalcev kamišibaja.

Kamišibaj je v Sloveniji že 11 let, z Japonske sta ga v Slovenijo prinesla Igor Cvetko in Jelena Sitar, ki veljata za pionirja kamišibaja na Slovenskem. Z velikim veseljem pa se že skoraj od samega začetka z njim ukvarjamo tudi v Beli krajini.

V prvem delu festivala ob 11. uri, smo si ogledali 20 zgodb med sliko in besedo. Program sta otvorila Breda in Darko Kočevar.

Nadaljevali so otroci, ki po pouku obiskujejo Večnamenski romski center. Skupaj z mentorjema Petro Dichlberger in Matevžom Kocetom so pripravili skupinski kamišibaj, ki nas je ponovno zelo navdušil. Poleg njiju so nastopili Elias Koca, Nika Muratovič, Kaja Potokar, Jerneja Kosec, Nik Muratovič in Kevin Kosec.

V nadaljevanju so se predstavili udeleženci delavnice Moj prvi kamišibaj, ki je pod vodstvom KUD Zlata skledica v marcu potekala v knjižnici. Nastopili so: Julija Grudnik, Andreja Janež, Iva Klarič, Kali Klemenčič, Juna Klemenčič, Lara Levstik, Julija Popovič, Kaja Popovič, Eva Starc, Rebeka Šmalcelj, Vita Vrlinič in Timon Klobučar.

Na sobotni matineji so se predstavili učenci OŠ Mirana Jarca Črnomelj, ki ustvarjajo pri interesni dejavnosti Bralni klub pod mentorstvom Line Zupančič. Nastopili so: Luka Martin Kavšek, Maks Urh, Matic Jernej Kavšek, Nana Miketič, Julija Trgovčić, Neža Grahek, Neža Simčič, Kristina Cimerman, Nina Nemanič in Alisa Gašperič. Prvi del smo zaključili s Kozlići iz Zagreba. Vera Pfaf in Relja Dušek sta nas navdušila s predstavo o pisani papigi. Dopoldanski program je povezovala Breda Kočevar.

Ob 17.00 smo nadaljevali z drugim delom festivala. Ogledali smo si 15 zgodb med sliko in besedo. Prva je nastopila kamišibajkarica Maruša Pušnik, sledili sta Nadja Strahinić in Simona Laknar Strahinič, ki sta pripravili družinski kamišibaj. Pod mentorstvom Vilme Štraus so nastopili otroci iz Vrtca Metlika: Oskar Zvonkovič, Mia Vukčevič, David Goleš, Olivia Brajkovič in Nadja Strahinić. Vzgojiteljica Vilma Štraus se je predstavila tudi sama.

Učenci OŠ Loka so pod mentorstvom Špele Vraničar in Ane Gorše pripravili osem predstav. Nastopili so: Lina Starešinič Müller, Melisa Sulejmanoska, Julija Prijanovič, Rebeka Kozan, Zarja Hutar, Iza Plut, Nika Jakofčič, Nija Jerele, Zala Šafar, Vita Jakofčič, Laura Banovec in Sara Starešinič Müller.

Ponovno se nam je predstavila Maruša Pušnik iz Muljave in nato Tatjana Grabrijan iz Novega mesta.

Tako kot v dopoldanskem delu, so na koncu programa navdušili Kozlići iz Zagreba, tokrat z dvema predstavama. Program je povezoval Darko Kočevar.

Vsi udeleženci festivala so prejeli priznanja in lične obeske za ključe v obliki butaja, ki jih je izdelala Nevenka Adlešič iz podjetja Vireo. Priznanja je podelila direktorica Knjižnice Črnomelj Anja Panjan.

Za vse nastopajoče in mentorje smo pripravili tudi popotno malico.

Organizatorji smo zelo zadovoljni z velikim obiskom festivala, saj je bil večnamenski prostor Knjižnice Črnomelj obakrat zaseden skoraj do zadnjega kotička. Veselimo se novih skupnih izzivov, novih predstav in lepih dogodkov. Hvala vsem, ki ste festival obogatili s svojo prisotnostjo. Za fotografije se zahvaljujemo Lani Mikložič, ki je prispevala te lepe foto utrinke.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj