Na vsebino

90 let Ane Čemas s Preloke

Štirim prebivalkam naše vasi, starim devetdeset in več let, se je 5. julija pridružila še Ana Čemas s Preloke 62. Ob njenem visokem jubileju smo jo obiskali in ji čestitali tudi podžupan občine Črnomelj Štefan Misja, sekretarka OZRK Črnomelj Marjanca Cimerman, predstavniki upokojencev Vinica, predstavnik ZB Vinica ter predstavnika KORK Vinica.

Z zanimanjem smo prisluhnili doživeti pripovedi iz slavljenkinega dolgega življenja.

Njeno družino je močno zaznamovalo gorje druge svetovne vojne, saj so ji v partizanih padli kar trije bratje.

Ana je še zelo vitalna in izrednega spomina. Posebno doživeto nam je pripovedovala o skupnem ribolovu vaščanov (brez dovoljenja, seve). Verjetno je morala biti pri tem zelo spretna, saj ni spadala med poganjače, ampak sakarje, kamor so spadali le najbolj spretni ribolovci. S skrivnostnim nasmeškom omeni tudi delitev plena.

Enako živ je spomin na takrat zelo pomembno opravilo - žetev in mlatev žita ter ličkanje koruze. Prava enciklopedija dogodkov, ni kaj. Omenim naj, da slavljenka redno prebira časopisje, gleda TV in spremlja vsa dogajanja.

Sedaj živi Juranova Ane, kot ji pravimo domačini, s hčerko Marico, njenim možem in s sinom Petrom. V veliko veselje so ji tudi obiski vnukinje Andreje, vnuka Tomija in njegovih hčerkic.

Ob njenem slikovitem pripovedovanju je čas hitro minil. Poslovili smo se z željo, da se zopet srečamo ob njenem naslednjem jubileju.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj