Na vsebino

''90 let je veliko za šteti, kaj šele za živeti''

Marija Zupanič
Marija Zupanič

Tretjega septembra je 90 let dopolnila Marija Zupanič s Primostka pri Metliki. Gospa Marija, drugorojena od petih otrok v čevljarski družini iz majhne vasice Radoviči v občini Metlika, je na svet prišla v turbulentnih časih druge svetovne vojne. Leta 1952 sta se z možem ustalila na Primostku, kjer sta si ustvarila dom in družino. Svoje življenje je posvetila družini in delu na deset hektarjev veliki kmetiji, potem pa je pred 22-timi leti tragično izgubila moža. Čeprav jo je izguba življenjskega sopotnika močno pretresla, pa ji volje, moči in veselja do dela ni zmanjkalo vse do danes.

Gospa Marija v domači hiši še vedno postori manjša opravila, se odpravi na krajši sprehod, in redno spremlja dnevne dogodke. V veliko veselje pa so ji tudi njene mačje prijateljice. Čeprav pravi, da je devetdeset let veliko že za šteti, kaj šele za živeti, je z dolgoživostjo zadovoljna. Hčerka, sin, vnuki in velikokrat tudi soseda ji priskočijo na pomoč pri oskrbi in osebni higieni, najbolj pa jo osrečuje dobro medsebojno razumevanje, da je v hiši veliko dobre volje in pozitivne energije. Zato pravi, da rada živi in je hvaležna, da je še pri močeh.

Mariji Zupanič so ob otrocih, treh vnukih, sosedih in prijateljih, vse dobro zaželeli tudi predstavniki krajevne organizacije Rdečega križa Podzemelj in občinske organizacije Rdečega križa Metlika.

Vir: RK Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj