Na vsebino

Adria Dom s srebrnim priznanjem za inovacijo

Foto: Adria Dom
Foto: Adria Dom

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je v okviru Dneva inovativnosti na Brdu pri Kranju 21. podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem. Podelili so 10 zlatih, 22 srebrnih in 11 bronastih priznanj, dve posebni priznanji za inovacijski izziv ter priznanje za prebojno invencijo.

Med prejemniki srebrnih priznanj je tudi podjetje Adria Dom iz Kanižarice za uvedbo modela upravljanja procesov Digital Lean Adria Dom.

Kot so pri GZS zapisali v katalogu inovacij 2023 je Adria Dom pomembno prispevala h globalnemu zniževanju porabe energije, zmanjševanju izpustov CO2, osebnostni rasti zaposlenih, dvigom kompetenc ter odpravljanju medgeneracijskih razlik, povečevanju produktivnosti in dodane vrednosti v panogi gradbeništva in lesne industrije z uvedbo modela upravljanja procesov Digital Lean Adria Dom (d-LEAN). Na smernicah zelene strategije ustvarja prihranke vseh resursov in odpravlja potrate.

»Digitalni dvojček se v praksi uvaja v visoko industrializirane proizvodnje, kjer imamo proizvodne celice opremljene s stroji, ki so v veliki meri digitalizirani in avtomatizirani. Velik izziv je zato predstavljal razvoj digitalnega dvojčka za naš tip industrijskega procesa, kjer je opremljenost z industrijsko avtomatizacijo nizka. Tukaj so obstajala visoka tveganja ali bomo uspeli razviti tak računalniški model in najti ustrezen nivo digitalizacije, da bomo lahko vzpostavili digitalni dvojček, ki bo deloval v realnem času tudi kot digitalni agent. To nam je uspelo in rezultati, ki so zgoraj opisani, potrjujejo izredne rezultate. To je inovacija na svetovnem nivoju. Digitalni LEAN je pa inovacija zase, saj je šele ta omogočil spremembe v organizaciji dela in upravljanju, ki so bile nujen pogoj, da smo delovne procese sploh lahko opisali in standardizirali na način, ki je omogočil razvoj digitalnega dvojčka,« je še zapisano v katalogu inovacij.

Ostali prejemniki priznanj

Zlata priznanja so prejela podjetja BSH Hišni aparati Nazarje za palični mešalnik ErgoMaster, Cetis za novo slovensko biometrično osebno izkaznico, Hidria za električni priključek sistema izpušnih plinov, iQwood za najtanjšo nosilno leseno masivno steno brez lepil na svetu in Krka za novi zdravili za sladkorno bolezen tipa dve.

Podjetje Novartis je zlato priznanje prejelo za novo generacijo proizvodnega procesa bioloških zdravil (iFB), Sij Acroni za visoko-trdnostno jeklo Simaxx 1100, Sij Metal Ravne pa za razvoj specialnih jekel in superzlitin za projekt ITER.

Med prejemniki zlatih nagrad sta tudi samostojni podjetnik Gregor Bohnec za Neurobeans, pripomoček in metodo za treniranje učinkovitega delovanja v šoli, pri delu ali športu, ter Lek za raztopino za injiciranje sugamadeks.

Prejemnika posebnega nacionalnega priznanja za inovacijski izziv sta podjetji Ekstera in Nieros Metal za krožno formo viva, sklop socialnih projektov, katerih namen je vključitev oseb iz ranljivih skupin v družbo z vključevanjem v proces ustvarjanja forma viv iz izrabljenih industrijskih pripomočkov. Posebno nacionalno priznanje za inovacijski izziv je prejelo tudi podjetje Iskra ISD za aluminijevo zlitino QC Alloy.

Srebrna priznanja so šla v roke podjetjem Mahle Electric Drives Slovenija, Impol R in R, Hidria, TAB, Kolektor ATP, Domel, TPV Automotive, Iskra Pio in znanstveno-tehnološko središče Rudolfovo v Novem mestu, Steklarna Hrastnik, RC eNeM in Culmium, BSH Hišni aparati, Technobell, Adria Dom, Gorenje gospodinjski aparati, Q Techna, ETI Elektroelement, Reflex, CPPE, Pivka perutninarstvo, Pro Labor, Mint sports, Gen energija ter Krka.

Priznanje za prebojno invencijo je prejelo podjetje Enaell za pametno žogico za golf Bball.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj