Na vsebino

"Ako na vuzem nimaš popisanih jajc, nisi pravi Belokranj'c!"

Bela krajina slovi po izjemni kulturni in etnološki dediščini, ki jo ohranjajo številni lokalni mojstri rokodelci. Z željo po promociji ročnih spretnosti in ohranjanju tradicije, smo v destinaciji oblikovali turistični produkt Belokranjski mojster, ki obiskovalcem omogoča učenje ročnih spretnosti in izdelavo lastnega spominka. Zato smo na destinacijskem managmentu (DMO) organizirali promocijsko delavico produkta Postani belokranjski mojster.

Belokranjski mojster je sestavljen iz več sklopov delavnic, od izdelave pisanic, polstenja volne, do vezenja tradicionalnih vzorcev na laneno platno. Zbrali smo se v sredo, 5. aprila, v prenovljenih prostorih TIC-a Črnomelj in preiskusili naše veščine v pisanju belokranjsih pisank.

Tončka Jankovič iz Krajinskega parka Kolpa pravi, da nisi Belokranjc, ako nimaš za vuzem popisanih jajc! Priznati moramo, da ni lahko lepo in natančno popisati jajce. Poklon mojstricam, ki v Beli krajni negujejo našo dediščino s takšno natančnostjo in predajajo svoje znanje mlajšim generacijam. Pisanje s čebeljim voskom s pisačem ali pislko po izpihanem jajcu zahteva preciznost in nežne roke, ideje in potrpeljenje, fino motoriko in občutek za estetiko.
Nekateri smo na pisanice napisali tradicionalne motive, otroci so na svoje pisanke napisali različne oblike, na eni izmed njih je nastal celo zmaj!

V maju bomo s sklopu produkta Postani belokranjski mojster izvedli delavnico polstenja, junija v okviru jurjevanja pa vezenje. Opisa in prijava na dogodka še sledita, zato nas spremljajte na naši facebook strani Bela krajina, ali pa spremljate novice na naši spletni strani belakrajina.si.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj