Na vsebino

Aktivnosti OŠ Mirana Jarca ob dnevu zemlje

Ob dnevu zemlje se je na OŠ Mirana Jarca Črnomelj odvijalo kar nekaj aktivnosti, naj omenimo samo nekatere:

Petošolci smo si ob eko dnevu, 21. aprila, ogledali črnomaljsko čistilno napravo v Vojni vasi. Naučili smo se, da iz odpadne vode najprej mehansko odstranijo trde delce. Nato gre po ceveh v osem metrov globok bazen, kamor dovajajo kisik in kjer poteka biološka razgradnja. V naslednji fazi ločijo blato od vode. Tekočino spustijo v reko, blato pa po ceveh v ogromen bazen, kjer ga dokončno izsušijo. Nato ga s tovornjakom odpeljejo na deponijo v Novo mesto. Presenetil nas je neprijeten vonj, ki prihaja iz odplak. Prečiščena voda, ki jo spuščajo v reko Lahinjo, pa je bistra in nevtralnega vonja.

V četrtek, 21. aprila, smo četrti razredi imeli ekodan. Prve tri ure smo preživeli v razredu in se pogovarjali o vodi, potem pa smo odšli do izvira reke Dobličice. Tam nam je gospod, ki skrbi za to, da mi pijemo čisto vodo, razložil, kako pridobijo vodo in kako jo očistijo. Najprej smo si pogledali sam izvir in črpalke, ki črpajo vodo, nato pa smo se odpeljali do vodnega hrama. Opazovali smo bazene, v katerih čistijo vodo. Najbolj zanimivo nam je bilo, ko smo videli mehurčke v vodi in nato kako se je začela voda prelivati iz bazena. Na koncu smo si pogledali še čisto vodo, pokazal pa nam je tudi blato, ki ostane, ko vodo očistijo.

Na šoli smo imeli 21. aprila 2016 imeli EKO dan za učence od 1. do 9. razreda. Učenci so ustvarjali na temo o zdravi prehrani, vodi, odpadkih in energiji. Čertrošolci so bili na ogledu vodnega zajetja na Griču, petošolci na ogledu čistilne naprave, sedmošolci pri mlaki, devetošolci na ogledu deponije na Vranovičih, šestošolci so šli na teren, osmošolci so sadili bore in uredili uto pred šoli in še kaj. Izvedena je bila tudi čistilna akcija v okolici šole.

Tretješolci smo imeli v mesecu aprilu eko dan z naslovom Odpadki. Ogledali smo si film o odpadkih in naredili plakate, na katerih smo predstavili, kako se pravilno ločujejo. V nadaljevanju smo izdelovali marionete iz različnih odpadnih materialov. Učenci so tako spoznali, da iz odpadnega materiala lahko nastane zelo zanimiv in uporaben izdelek.

Več člankov in fotografij pa najdete na spletni strani šole.

Vir: OŠ Mirana Jarca Črnomelj

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj