Na vsebino

Mednarodna tekmovanja so zakon

V Beogradu je od 24. do 30. junija potekala Evropska geografska olimpijada (E GEO), ki se jo je na podlagi predhodnih uvrstitev na državnem tekmovanju, udeležila tudi slovenska ekipa. Del ekipe sta bila tudi dijaka Srednje šole Črnomelj Anej Bahor (2.G) in Erazem Jesih (1.G), skupaj z njuno profesorico geografije Vesno Fabjan. Anej je v konkurenci 98 tekmovalcev in desetih držav osvojil odlično bronasto priznanje, Erazem pa jo je za las zgrešil. Tekmovanje v celoti poteka v angleškem jeziku, sestavljeno pa je iz multimedijskega testa, reševanja geografskih izzivov in terenskega dela tekmovanja.

Mednarodna tekmovanja, ki po več letih covida-19 vnovič potekajo v živo, so za udeležence nepozabno doživetje. Ne gre le za tekmovanje, potovanje in spoznavanje tuje države, pač pa za druženje z vrstniki ne glede na verske, kulturne ali celo rasne razlike, spoznavanje drugačnosti, prepoznavanje sorodnosti, razvijanje kolegialnosti. Mentorji ob tej priložnosti pridobimo nova strokovna znanja in izkušnje, še posebej veliko zanimanje pa vedno znova namenimo primerjavi šolskih sistemov. To, da npr. dijak iz Kazahstana za zlato priznanje dobi nagrado 16.000 EUR, ali romunski dijak nagrado 5000 EUR in mesečno štipendijo 500 EUR, je za nas, ki smo si tekmovanje komaj lahko privoščili, nepredstavljivo. Zanimivo je opazovati koliko vzhodna Evropa (in Azija) vlaga v nadarjeno mladino, kako ceni njihove dosežke, spoštuje učitelje mentorje, saj se ti na tovrstna tekmovanja pripravljajo sistematično celo leto tudi v okviru pouka. Kruto je videti, kako vojna v Evropi in politično opredeljevanje posegata tudi na področje mladinskih tekmovanj. Zaradi prisotnosti Rusije je kar nekaj držav odpovedalo sodelovanje. A kakorkoli že, so vse to nove izkušnje, ki obogatijo vsakega mladega človeka, saj z njimi pridobi intelektualno širino in sposobnost kritične presoje.

Belokranjski NVO Zavod Videja, še naprej ostaja uradni slovenski zastopnik za E GEO, kot tudi za MEDNARODNO OLIMPIJADO ZA TRAJNOSTNI RAZVOJ IN VAROVANJE OKOLJA, ostaja pa tudi zunanji sodelavec ZOTKS za mednarodna tekmovanja mladih raziskovalcev iz družboslovnih (ICYSS) in naravoslovnih (ICYS) ved. Zakaj? Ker je vredno mladim omogočiti čim več tovrstnih izkušenj!

Vir: Zavod Videja

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj