Na vsebino

Arheološko bogastvo Bele krajine (23)

Igla v obliki pastirske palice

Fragment bronaste igle v obliki pastirske palice. Igla je blago narebrena. Ohranjen lok in del palice brez zanke.

Podzemelj, Pezdirčeva njiva; mlajša železna doba/laten (3. - 1. st. n. št.); bron.

Na vzhodni strani prazgodovinskega naselja na Kučarju leži grobišče, imenovano Pezdirčeva njiva. Tu so se železnodobni prebivalci Kučarja pokopavali vse od poznega halštata (5. st. pr. n. št.) pa do konca 2 st. pr. n. št.

V haltštatskem obdobju so bili tukaj pokopani številni moški, ki jih prepoznamo po pridanem orožju – večinoma eni sulici in bojni sekiri. Ženske so bile pokopane s predilnimi vretenci in raznolikim posodjem.

Ob robu haltštatskih grobov se pokopavanje nadaljuje tudi za časa mlajše železne dobe. Način pokopa je ostal skoraj nespremenjen, le grobni pridatki pričajo o začetku nove ere. V posameznih grobovih se pojavijo prve keltske najdbe (železen meč, posodje izdelano na hitrem vretenu). Vendar so keramično posodje v grobove pridajali vse redkeje in vse več grobov sploh ni imelo pridatkov. Na grobišču so namreč pokopavali ????????????????????????????????????????, ki moškim niso več pridajali orožja ali osebnih predmetov. Drugače so bile pokopane ženske, ki jih prepoznamo po zelo bogatem nakitu iz brona, jantarja, stekla in celo srebra.

Bronaste igle v obliki pastirske palice so pogosti pridatki ženskih grobov Kolapijank. Slednje so lokalna posebnost, ki je zaenkrat znana izključno v Podzemlju in v Vinici.

Fotografija: Fragment bronaste igle v obliki pastirske palice, 2022, avtor: Leon Gregorčič, hrani BMM.

Risba: Igle v obliki pastirske palice iz Brodaričeve loze, avtor risbe: Aleksander Nišavić – Aco, igle hrani Narodni muzej.

Vir: Belokranjski muzej Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj