Na vsebino

Mirna gora, sneg in vino

Mirna gora, 11.11.23

"V vinu je resnica!"

(latinski pregovor)

Najbolj razširjeno praznovanje v Sloveniji, povezano z vinom in vinsko kulturo, je martinovanje. Praznujemo ga 11. novembra in še ves teden ali celo dva.

Svet' Martin spremeni mošt v vin'!

Martinovo ali god sv. Martina iz Toursa († 11. november 397) je dan, na katerega se evropske države na raznolik način spominjajo svetnika, ki je svoj plašč delil z beračem.

Sv. Martin Tourski je bil cerkveni konjeniški častnik v Galiji. Bil je skromen in dobrega srca, ljudje so ga imeli radi.

Njegov oče je bil rimski vojak v času Rimskega imperija. V Martinovem otroštvu se je družina zaradi očetove službe preselila na ozemlje sedanje Italije, kjer je Martin spoznal krščansko vero. Čeprav je po očetovi tradiciji postal rimski vojak, ki naj bi služil vojaško obveznost v Franciji, se je posvetil življenju za reveže.

Someščani so ga proti njegovi volji izvolili za škofa v Toursu.

Legenda pripoveduje, da je v svoji skromnosti zavrnil škofovsko mesto in se skril med gosi, ki pa so ga izdale z gaganjem. Za kazen so zato za martinovo na naših krožnikih.

Dejstvo je, da so bile gosi, race, kokoši, vse pernate živali, že v pradavnih predkrščanskih časih pomembne daritvene živali

Tudi po tem, ko je sprejel mesto škofa, je ostal neizmerno skromen in znan zlasti po svojem zavzemanju za reveže.

Po njegovi smrti so ga ljudje začeli častiti kot svetnika.

Martin nam napoveduje kakšna bo zima:

»Če je na sv. Martina dan grdo in oblačno vreme, bo potem lepa zima; če je pa sončno in toplo, se je kmalu hude zime nadejati.

Na Mirni gori nas je danes obiskal sneg, bilo je oblačno , a to pomeni, da bo lepa zima?

Vsem, ki danes praznujete in boste praznovali, želim vse lepo!

Na zdravje!

Vir: Dom na Mirni gori

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj