Na vsebino

Arheološko bogastvo Bele krajine (3)

Skleda z držajem/apliko v obliki živalske glavice

BIKONIČNA SKLEDA Z ZOOMRSNO (ŽIVALSKO) OBLIKOVANIM DRŽAJEM. IZDELANA IZ PREČIŠČENE RDEČE RJAVE ŽGANE GLINE.

Moverna vas; 4. tisočletje pr.n.št.; keramika; A8673

Na naravno zavarovanem pomolu nad okljukom reke Krupe so sredi 5. tisočletja pr.n.št. ljudje zgradili eno prvih vasi v Beli krajini. Moverna vas je najbolje raziskano belokranjsko najdišče iz časa mlajše kamene in bakrene dobe.

V mlajši kameni dobi so bivalne objekte gradili iz lesenih kolov, stene pa so bile narejene iz prepleta šib in premazane z ilovnatim ometom. Najstarejši prebivalci Moverne vasi so bili poljedelci in živinorejci. Gojili so različne vrste pšenice in ječmena. Gojili so domače živali; govedo, drobnico, prašiče. Živali niso bile gojene zgolj za prehrano. To potrjujejo sledi mlečnih izdelkov na keramičnih posodah, o predelavi runa in tkanju pa pričajo najdbe glinenih vretenc.

Ena od novosti, ki so jo usvojili ljudje v začetku mlajše kamene dobe je bilo lončarstvo. Vešči lončarji so v Moverni vasi izdelovali posode različnih oblik in velikosti ter jih krasili z različnim okrasjem.

Nekatere sklede iz najstarejšega obdobja imajo držaje v obliki glav rogatih živali, najverjetneje goveda. Ti držaji predstavljajo najstarejšo upodobitveno umetnost prazgodovinskih prebivalcev Bele krajine.

Fotografija: Skleda z držajem v obliki živalske glavice (foto: L. Gregorčič).

Risba: Risarska upodobitev sklede in vrčka iz Moverne vasi (risal: Aleksander Nišavić - Aco)

Vir: Belokranjski muzej Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj