Na vsebino

Arheološko bogastvo Bele krajine (37)

Zakladne najdbe Bronaste dobe - Tulasta sekira

Bronasta tulasta sekira z odebeljenim tulom. Odebeljen del okrašen s tremi horizontalnimi libijami. Tudi del vratu okrašen s tremi horizontalnimi linijami. Trup je okrašen z ornamentom visečega trikotnika. Lepo viden vlivni šiv.

Podzemelj - posamezna najdba; pozna bronasta doba (13. - 9. st.n.št.); bron; A11079.

Zakladne ali depojske najdbe so sklopi več pretežno bronastih predmetov (srpi, sekire, surovci, nakit ...), ki so bili zaradi različnih razlogov namerno skriti, zakopani, položeni v jame, skalne razpoke ipd. Depoji so na širšem slovenskem prostoru značilen pojav pozne bronaste dobe vendar se pojavljajo redkeje, bolj pogoste so posamezne najdbe bronastih predmetov.

Pri iskanju razloga za skritje/deponiranje tako zakladnih najdb kot posameznih predmetov pa naletimo na isti problem, saj namen in bistvo zakopanih, odloženih predmetov ni povsem razjasnjen. V glavnem obstajata dve razlagi: profana in sakralna. Profana gre v to smer, da so lastniki predmete skrili, zakopali v času nevarnosti in tako zavarovali svoje imetje. Sakralna pa povezuje te predmete z darovanjem predmetov bogovom in posebno verovanje v posmrtno življenje.

Iz Bele krajine poznamo eno depojsko najdbo (147 predmetov), ki je bila odkrita pod Debelim vrhom v Kočevskem Rogu. Poznamo pa kar nekaj posameznih najdb bronastih predmetov, predvsem sekir. Kar 4 so bile odkrite v strugi reke Kolpe. Mogoče so jih takratni prebivalci izgubili ali pa obredno odvrgli v reko.

Foto: Okrašena bronasta tulasta sekira, katero so uporabljali v pozni bronasti dobi, 2023, avtor: Leon Gregorčič, hrani BMM

Vir: Belokranjski muzej Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj