Na vsebino

Arheološko bogastvo Bele krajine (9)

Breverl z zaobljubami shranjen v bronasti šatulji

Bronasta šatulja - amulet - s podobo sv. družine na eni strani in sv. Jurija na konju, ki ubija zmaja, na drugi. V njem se je delno ohranil list z zaobljubo (breverl), zapisano v nemški gotici.

Črnomelj - Ulica Mirana Jarca; 15. ali 16. st.n.št; papir in bron; 32/2023.

Z izkopavanji srednjeveških in novoveških ostalin arheologi odkrivajo vsakdanje življenje nekdanjih prebivalcev, ki je v zgodovinskih virih pogosto povsem prezrto. Srednjeveški naselbinski ostanki so bili najbolje raziskani na črnomaljskem pomolu. Okoli župnijske cerkve sv. Petra se je širilo pokopališče, kjer so pokopavali vse do leta 1809. Prav arheološka izkopavanja grobišča okoli cerkve sv. Petra, ki so bila izvedena v sklopu prenove črnomaljskega mestnega jedra, so nam odstrla nov pogled na življenje ljudi v srednjem in novem veku.

Izjemno dragocena najdba bronaste šatulje z ohranjenim listom z zaobljubo (breverl) je bila odkrita v grobu, ki je datiran v 15. ali 16. stoletje. Breverl (iz latinske besede breve = kratko latinsko besedilo) je zgiban list, na katerem so zloženi (nalepljeni) zagovori, magični izreki in svete podobe. Človek od nekdaj verjame, da ga lahko posebni posvečeni predmeti ščitijo pred nesrečami in vplivi skrivnostnih in temnih sil.

Fotografija 1: Bronasta šatulja v kateri je bil shranjen list z zaobljubo (breverl), 2022, avtor: Leon Gregorčič.

Fotografija 2: Fotografija 2: List z zaobljubami zapisan v nemški gotici. Od napisa ohranjena beseda »DEIN«, 2022, foto: ZRC SAZU.

Vir: Belokranjski muzej Metlika
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj