Na vsebino

Badnjak v Miličih

Vsako leto se 6. januarja na badnji dan pravoslavni verniki v poznih popoldanskih urah zberejo pri molitvi v cerkvi sv. Petra in Pavla v Miličih, kjer obredno zakurijo badnjak. Že zgodaj zjutraj badnjak pripravijo moški. To je suha hrastova veja, ki simbolizira drevo pastirjev, s katerim je Jožef zakuril ogenj ob rojstvu Jezusa. V obredu se ga nagovarja kot da bi bil oseba. Simbolizira »toploto«.

Druženje na idilični lokaciji miličke cerkve, ob ognju in ob kozarčku rakije ima poseben čar. Družine slavje nadaljujejo s slavnostno postno večerjo. Meso se namreč lahko zaužije šele po polnoči, torej na božično jutro, 7. januarja. Na bogato obloženi božični mizi sta obvezno pečenka in ćesnica (obredni kolač pečen že pred svitom sonca, v katerega se vmesi kovanec), ostale dobrote so priložene poljubno. Na rob mize se postavi božičnjak, poseben kruh, okrašen z venčkom, ovit v prt s priloženim jabolkom, koruzo, vžigalicami, denarjem ..., ki simbolizirajo plodnost in obilje. Pod mizo je položena slama, v njej pa so kovanci in sladkarije namenjene otrokom. Vsaka hiša mora že v zgodnjih urah sprejeti moškega gosta (položajnika), vrata domov pa so za obiske odprta ves dan. Seveda se običaji razlikujejo od družine do družine, a lačen prav gotovo ne ostane nihče.

Tudi letos se je pri cerkvi v Miličih zbralo veliko število ljudi predvsem iz Dolenjske in Bele krajine, pa tudi širše.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj