Na vsebino

Balkovčevi osrečili 11-letnega Taia

Jure Balkovec. Foto: NZS
Jure Balkovec. Foto: NZS

Lanskega oktobra so v Iskrici, rubriki Nedeljskega dnevnika, ki pomaga otrokom iz socialno ogroženih družin, objavili pretresljivo zgodbo 11-letnega dečka Taia Mauka iz Okoslavcev v občini Radenci, ki mu je rak v pičlih treh letih najprej vzel petletno sestrico Mio, potem babi Štefanijo in teto Natašo, konec lanskega septembra pa še mami Suzano. Ostal je sam z dedijem Jožetom Adaničem in očijem Denisom, ki se je pred osmimi leti prav tako boril z rakom in ga na srečo tudi premagal.

Vest o neizmerni tragediji Adanič-Maukovih fantov je prek Nedeljskega dnevnika segla celo v 1462 kilometrov oddaljeni Carigrad v Turčiji, kjer začasno živi slovenski nogometni reprezentant Jure Balkovec, ki igra za prvoligaški klub Fatih Karagümrük, navdušenemu žogobrcarju Taiu pa je podaril popolno opremo, ki jo potrebuje nogometaš. Z Denisom sta bila tudi njegova gosta v ljubljanskih Stožicah na tekmi slovenske reprezentance, v kateri je Jure nepogrešljiv steber obrambe.

»Članek iz Nedeljskega dnevnika sta mi po telefonu prebrala mama Antonija in oče Marjan, ki živita v Črnomlju in redno prebirata vaš časopis. Tragična zgodba o Denisu in Taiu ju je pretresla, zato sta se brez pomislekov odločila, da jima bosta pomagala. Ker se je zelo dotaknila tudi mene, sem se jima pridružil. Reprezentanti zaradi epidemije covida-19 hotela nismo smeli zapuščati, zato sem za pomoč pri pripravi paketa za Taia prosil vodjo trgovine pri Nogometni zvezi Slovenije. Prinesel ga je na tekmo, tam pa sta ga prevzela moja mama in oče ter ga predala Taiu in Denisu, s katerima sta si skupaj ogledala tekmo,« je za Nedeljski dnevnik pojasnil Jure in pristavil: »V veliko veselje mi je, da smo jima skupaj z mojimi starši polepšali dan.« Balkovčevi so Maukovima pomagali tudi denarno.

Jureta Balkovca pa konec lanskega leta ni osrečilo zgolj to, da je lahko pomagal Taiu in Denisu. Z ženo Urško (poročila sta se julija lani v vinogradniškem dvorcu Zlati grič v Slovenskih Konjicah) sta namreč decembra dobila hčerkico Olivio, na katero je očka zelo ponosen. Trenutno vsi trije živijo v Carigradu, kjer se počutijo zelo dobro, na počitnice v Slovenijo pa bosta Jure in Urška prvorojenko pripeljala sredi maja, ko se v Turčiji konča nogometna sezona. Juretu letos poteče pogodba s sedanjim klubom, kje bo nadaljeval kariero pa še ne ve.

Pred odhodom v Turčijo je najprej igral za Domžale in z njimi osvojil naslov pokalnega prvaka Slovenije, nato se je preselil v Italijo, kjer je zamenjal tri klube. Možnosti, da bi ostal v Turčiji, 27-letni Balkovec ne izključuje, kajti turški nogometni klubi so po epidemiji covida-19 finančno močnejši od mnogih evropskih, saj je Turčija zdravstveno krizo prebrodila brez drastičnih ukrepov, kakršni so veljali v večjem delu Evrope, še piše novinarka Tatjana Pihlar v najnovejši številki Nedeljskega dnevnika.

Vir: Nedeljski dnevnik

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj