Na vsebino

Barbara Hlebec med naj učiteljicami regije

Barbara Hlebec s svojimi učenci (foto: OŠ Loka Črnomelj)
Barbara Hlebec s svojimi učenci (foto: OŠ Loka Črnomelj)

Na Dolenjskem listu so letos prvič izvedli akcijo, v kateri so izbirali učitelja oziroma učiteljico leta, ki se je s svojim strokovnim in zavzetim delom, inovativnostjo in predvsem s človeško držo med šolanjem na daljavo še posebej izkazal(a). Učiteljica leta je po glasovanju bralcev postala Saša Kralj, profesorica angleškega jezika na Srednji gradbeni, lesarski in vzgojiteljski šoli Šolskega centra Novo mesto. Tretje mesto pa je osvojila Barbara Hlebec, razredničarka 2. b razreda OŠ Loka Črnomelj.

»S ponosom čestitamo naši učiteljici Barbari Hlebec za doseženo tretje mesto med deseterico naj učiteljev po glasovanju bralcev Dolenjskega lista. Veseli nas, da so starši prepoznali vložen trud,« so ob tem sporočili z OŠ Loka Črnomelj in dodali, da so na svetu staršev pohvalili delo celotne šole, tudi v času pouka na daljavo. »Turbulentno leto, zaprte šole in omejitve so tako prispevali k večji povezanosti, čeprav na daljavo. Večina učencev je bila motivirana za učenje v teh izjemnih okoliščinah, energija za delo je občasno upadala, a so naši učitelji in ostali strokovni delavci šole znali uporabiti različne strategije za dvig kvalitete znanja in uspešno dokončanje šolskega leta. Tako veliko priznanje in tudi čestitke so namenjeni celotni ekipi OŠ Loka Črnomelj.«

Veliko lepega imajo torej o učiteljici Barbari povedati starši, med katerimi je tudi Slađana Adamov, ki je o priljubljeni učiteljici zapisala: »V dveh letih smo starši ugotovili, da za Barbaro ni pomembno ali pozna starše otrok ali ne, ni važno s kakšnim avtomobilom starši pripeljejo otroka, ni važno ali so »Lidliči« ali »S.Oliverji«, ni važno ali je slovenščina otrokov materni jezik ali ne ter kateri narodnosti ali etnični skupini pripadajo starši otroka. Na vse otroke gleda enako, vse jih želi naučiti, ne samo tistega, kar je zapisano v učnem načrtu ampak tudi drugih znanj in veščin potrebnih za življenje. Da ji dobro uspeva je pokazal čas epidemije, čas šolanja na daljavo. V pogovor je vedno vključila vse otroke. Tudi otroci nje niso izključevali. Suvereno so speljali pouk. Njeni učenci so postali učitelji za en dan. Sošolcem so razložili snov, vključili jih v pouk ter pohvalili, ko so pravilno odgovorili na vprašanje, izračunali račun ali prebrali poved. Tiste, ki jim je šlo slabše in so se kje zmotili niso grajali, spodbujali so jih k učenju in opogumljali, da bo naslednjič šlo bolje. Tako kot to dela učiteljica Barbara. Da osemletniki sami speljejo pouk, preko aplikacije Teams, na daljavo, ni mačji kašelj. Barbarinim učencem je to uspelo, ker jih uči samostojnosti in odgovornosti.

V času šolanja na daljavo je staršem in otrokom bila vedno na razpolago. Želela je potolažiti otroke ter omiliti vsako stisko staršev. Pisali in klicali smo jo tudi izven službenega časa, zvečer, zjutraj. Kljub temu, da so se tudi njeni otroci šolali od doma, je vedno odgovorila na vsa naša vprašanja, vedno je bila pripravljena na pogovor in vedno optimistično gledala na vrnitev otrok v šolske klopi,« je zapisala Adamova, ki pravi, da je pomembno izpostaviti take učitelje, »pa ne zato, ker drugi niso dobri, ampak zato, da vedo, da cenimo vse, kar so bili pripravljeni narediti skupaj z našimi otroki«.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj