Na vsebino

Barve mavrice v Baričevi hiši

Vasica Prelesje je tako majhna, da je ni na zemljevidu. Je ob reki Kolpi, tam, kjer se prebije iz temačnega kanjona med njive in loke. Prelesje se je v novem času spremenilo iz kmečke zaspanosti v turistično točko.
Pri križu je 200 let stara hiša - Baričeva hiša, ki se ni modernizirala ampak je ostal kar taka, kot so bile včasih.
V njej je kamnita kamrica v kateri umetniki razstavljajo svoja dela, popotniki čez Prelesje pa si jih ogledujejo in tako je nastala nekakšna majhna galerija.
Galerija razveseljuje popotnike že 15 let. Naša največja podpornica je Dušica Guštin. Od kar je odkrila hišo se vsako leto predstavi v naši Galeriji. Dušica je vsestranska umetnica, ki črpa svoje motive iz narave. Ljubi zeleno, ljubi mavrico, sončno rumeno, ljubi belo brez in oblakov. Take barve uporablja pri svojih umetninah. Na njenih pohodih po okoliških lokah jo spremlja njen dobri prijatelj fotoaparat.
Tudi prejšnjo soboto je bilo slovesno v Baričevi hiši - Dušica je namreč odprla svojo deveto razstavo. Pospremili smo jo s pesmijo in poezijo. Na mizi so bile dobrote. Pesmi pevk Polanskega odmeva pa je prireditev dodatno požlahtnila. Prav posebno darilo je bila pesmica njene vnukinje, ki jo je napisala v ta namen.
Za to razstavo je pripravila posebno vrednost. Segla je globoko v skrinjo svojega ustvarjanja in razstavila 20 let stare risbe. Odprla je svojo dušo in nam pokazala kaj ji pomeni mavrica ljubezni, skrivnostni red, ki vodi v modrost in urejenost...Uporabila je svinčnik, barve v mavričnih barvah, zato naslov Barve mavrice.
Razstava bo odprta do konca meseca avgusta.

Mavrične barve

Rumeno sonce,
ki sije na vse konce.
Rdeč tulipan,
ki ga čebelica obišče vsak dan.

Modro morje,
ki seže za obzorje.
Zelena narava
v kateri naša duša plava.

Rožnat pogled
za srečen polet.
Polet vijoličen
za smeh neskončen.

Tako barve v sožitju cvetijo
se letno enkrat na enem sestanku dobijo.
Da se zmenijo kaj bodo barve zasegle,
da bodo lanske slike presegle.

A barve so zelo igrive
hihitave in zanimive.
Vedno več članov spoznajo,
da se še z njimi lahko igrajo.

A vsake tolk časa barva zbledi,
malo pogleda in se poveseli.
Malo starejša malo rjava,
kot jesenski list po nebu zaplava.

Zapisala vnukinja Ajda Vraničar stara 12 let

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj