Na vsebino

Bela krajina bogatejša še za 52 prvih posredovalcev

Srčno žilne bolezni so tudi v Sloveniji vodilni vzrok smrti pri mlajših od 75 let. V Sloveniji doživijo nenadni srčni zastoj v povprečju dva do štirje ljudje dnevno. Preživetje bolnika, ki je doživel srčni zastoj izven bolnišnice, je odvisno od hitrega in učinkovitega ukrepanja očividcev, ki so v tistem trenutku prisotni na kraju dogodka. Glede na izkušnje in raziskave v Sloveniji, se očividci malokrat odločijo nuditi prvo pomoč in tako je tudi na področju, ki ga pokriva nujna medicinska pomoč Zdravstvenega doma Črnomelj. V zadnjih 5 letih je srčni zastoj na našem področju delovanja doživelo 60 ljudi, od tega so jim očividci samo 9-krat nudili prvo pomoč s stisi prsnega koša.

Z namenom izboljšanja nudenja prve pomoči življenjsko ogroženi osebi, je v začetku februarja Zdravstveni dom Črnomelj organiziral dva izobraževanja za pridobitev certifikata prvi posredovalec.

Prvi posredovalec je posameznik, ki praviloma nima zdravstvene izobrazbe in se odzove na poziv dispečerske službe zdravstva ter pride na kraj dogodka z namenom izvajanja ukrepov za ohranitev življenja pred prihodom službe nujne medicinske pomoči in je vključen v sistem tako imenovanega tihega aktiviranja sil za zaščito in reševanje.

Aktivacija prvih posredovalcev in njihovo delovanje se prične s 01.03.2020. Aktivirani bodo v primeru nezavesti, srčnega zastoja, življenjsko ogrožajočih krvavitvah in dušenju s tujki.

V primeru, da pred prihodom ekipe nujne medicinske pomoči na vaša vrata potrka oseba, ki se predstavi kot prvi posredovalec ga prosim spustite k nenadno oboleli osebi, saj bo lahko s svojim znanjem le tej rešil življenje.

Vir: NMP in reševalna služba Črnomelj
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj