Na vsebino

Kakovostna domača ponudba pod krovno blagovno znamko Belokranjsko

Foto (naslovna): Uroš Raztresen
Foto (naslovna): Uroš Raztresen

V Metliki so danes predstavili kolektivno blagovno znamko Belokranjsko, izdelano po modelu Izvorno slovensko. Ob tem so nekaj manj kot 40 območnim ponudnikom, ki imajo v svoji ponudbi skupaj skoraj sto kakovostnih izdelkov in značilnih jedi, podelili certifikate za njihove izdelke. Kmalu se jim bodo pridružili novi ponudniki in izdelki. Pripravili so tudi priložnostni prodajni sejem.

Deležniki z območja Bele krajine so prepoznali nujnost nadgradnje dosedanjega delovanja s kolektivno znamko. Z vzpostavitvijo sistema certificiranja in celostne grafične podobe je omogočeno povezovanje belokranjskih ponudnikov ter zagotavljanje kvalitete izdelkov. Prav tako se bodo s pomočjo prodajno promocijskih centrov, spleta in logističnega centra odprli novi trženjski kanali. Vse to bo vodilo k večji prepoznavnosti belokranjske kulinarike, rokodelstva, lokalne samooskrbe in v naslednjih fazah tudi nastanitev ter turističnih produktov.

Kolektivna blagovna znamka Belokranjsko predstavlja kakovostno, izvirno in sonaravno lokalno ponudbo. Združuje certificirano ponudbo pridelkov, živilskih in rokodelskih izdelkov ter gostinsko postreženih jedi in pijač, je pojasnil koordinator projekta Samo Flajnik.

Članica akademije Izvorno slovensko Jana Vilman je glede izdelkov pod krovno znamko Belokranjsko ocenila, da so ti inovativni, napredni in na visoki kakovostni ravni. Njihovi ponudniki pa za njimi stojijo z vsem svojim bitjem in znanjem.

V sklopu projekta so v TIC Črnomelj opremili prodajno/promocijski center. V Muzejski hiši v Semiču je opremljena vinoteka za predstavitev belokranjskih vinarjev. Za potrebe predstavitve produktov Bele krajine na širšem območju LAS DBK je Zavod Metlika poskrbel za premično opremo. Z namenom lažje distribucije izdelkov so s projektom ustvarjeni začetni pogoji za vzpostavitev Logističnega centra Kmetijske zadruge Metlika. Za prodajo izdelkov je bila v projektu ustvarjena tudi spletna platforma. V okviru projekta je s ciljem izobraževanja in ohranjanja tradicionalne belokranjske kulinarike v Butiku Bibi opremljen učni center belokranjske kulinarike. Za animacijo prebivalcev in tudi turistov na različnih dogodkih je poskrbela Belokranjska kulinarična ustvarjalnica na kolesih. Vse aktivnosti so pospremljene z oglaševanjem in seznanjenjem javnosti o kolektivni blagovni znamki Belokranjsko.

V slabih 250 tisoč evrov vrednem projektu, ki je bil finančno podprt s programa Lokalne akcijske skupine Dolenjske in Bele krajine oziroma CLLD, so kot partnerji sodelovali Razvojno informacijski center Bela krajina, Zavod za turizem, kulturo, šport in mladino Metlika, Kulturni center Semič, Kmetijska zadruga Metlika, Krajinski park Kolpa, Starkmat, Sebastjan Štarkel s.p. in Medeni butik Bibi, Bernarda Kump s.p.

Trajanje projekta: 17 mesecev
Celotna vrednost projekta: 248.659,72 €
Višina upravičenih stroškov: 216.517,13€
Lastna sredstva partnerjev v projektu: 75.446,02 €
Programsko financiranje ESRR: 80%
Način financiranja: Operacija je sofinancirana s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Zvočni zapis

  • - Koordinator projekta krovne znamke Belokranjsko Samo Flajnik o projektu

  • - Članica akademije Izvorno slovensko Jana Vilman o izdelkih blagovne znamke Belokranjsko

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj