Na vsebino

Belokranjska rentabilna proga

Spektakularen pustni protest zaradi poskusa ukinitve prometa na belokranjski progi leta 1967.
V Metliki je Gadja zalega, tako se je imenoval organizator velikih pustnih prireditev, ki so jih v letih 1965, 1966 in 1967 organizirali metliški gadi in belouške. Ta pustovanja so odmevala v celotnem slovenskem prostoru. Prvo leto so prikazali napad turške konjenice na srednjeveško Metliko, ki so jo kot maketo postavili na Trgu svobode. Naslednje leto je bila tema glavnega dela pustnega karnevala Kolumbovo potovanje, v katerem je Kolumb odkril Metliko. Nazadnje so leta 1967 prikazali problem nerentabilne belokranjske železnice, ki naj bi ji ponoven razcvet vdihnil obisk avstro-ogrskega cesarja Franca Jožefa. Največja atrakcija tega pustovanja je bil cesarsko kraljevi vlak, ki sta ga izdelala mizarja Jože Gršič in Tone Grašič, tako da sta »preoblekla« tovornjak v lokomotivo, dva vozova pa v vagona.
Fotografije s pustovanja leta 1967 prikazujejo geometre pri določanju trase belokranjske proge in prihod vlaka na železniško postajo, ki so jo postavili pred metliško vinsko kletjo. Le kaj nam Gadja zalega pripravlja za letošnjega pusta? Slišali smo, da nekaj o novi evropski ustavi. Bo treba kar preverit na pustno soboto, 25. februrja.

Vir: Glej knjigo: B.F. 100 let belokranjske železniške proge na razglednicah, 2014, str. 12.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj