Na vsebino

Belokranjske občine v skupno dolenjsko-belokranjsko občinsko upravo

Svetniki Mestne občine Novo mesto so na četrtkovi redni seji po prvi obravnavi potrdili ustanovitveni akt skupne občinske uprave občin Dolenjske in Bele krajine. S tem naj bi se že delujoči skupni občinski upravi pridružile še občine Črnomelj, Metlika in Semič ter Šentrupert in Škocjan, z novim letom pa iz skupne uprave izstopa Občina Trebnje. Odlok o ustanovitvi skupne dolenjsko-belokranjske občinske uprave so že sprejeli semiški in v prvi obravnavi metliški občinski svetniki, po pričakovanju pa naj bi to na prihodnji seji storili še njihovi kolegi v Črnomlju.

Z ustanovitvijo skupne občinske uprave dolenjsko-belokranjskih občin naj bi v to poleg navedenih spadale že vanjo vključene občine Novo mesto, Mirna, Mokronog-Trebelno in Straža, nanjo pa bodo prenesli naloge, ki jih je pred priključitvijo dodatnih občin opravljala skupna občinska uprava občin Dolenjske. Skupna uprava bo opravljala upravne, strokovne, pospeševalne in razvojne naloge občinskih uprav občin ustanoviteljic ter naloge v zvezi z zagotavljanjem javnih služb, ki jih občine ustanoviteljice s svojimi akti prenesejo na skupno upravo. Slednja bo začela delovati 1. januarja prihodnje leto, obsegala pa bo področja inšpekcijskega nadzora, občinskega redarstva, pravne službe, civilne zaščite in požarnega varstva, urejanja prometa, urejanja prostora ter informatike.

Želja po racionalizaciji stroškov in večji učinkovitosti

V Beli krajini deluje skupna občinska uprava Medobčinska inšpekcija in redarstvo, ki za vse tri občine izvaja naloge inšpekcijskega nadzora in občinskega redarstva. Skupna uprava se v zadnjem času sooča predvsem s kadrovskimi in organizacijskimi izzivi, ki vplivajo tudi na samo vsebino izvajanja nalog. V belokranjskih občinah zato pričakujejo, da bodo s pridružitvijo novi skupni upravi racionalizirali stroške povezane z nalogami občinske inšpekcije in redarstva, ki bi se prenesli na skupno upravo, dosegli strokovnost in učinkovitost delovanja nalog na območju vseh treh občin, uredili stanje v okolju ter izboljšali zadovoljstvo občanov.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj