Na vsebino

Belokranjske pisanice, Muzej, Krupa

Kaj povezuje vse te naslove?

Teden evroske kulturne dediščine (DEKD), ki smo se jih z različnimi dejavnosmi obeležili tudi četrtošolci in sledili letošnjemu načelu Spoznaj? Ohrani. Varuj!

BELOKRANJSKE PISANICE

Na dan otvoritve DEKD, 25.9., smo se preizkusili v postopku izdelovanja znamenitih belokranjskih pisanic. S seboj smo prinesli izpihana jajca in pripomočke: vosek, pisač, svečko, rdeč krep paipr in vedro s hladno vodo. Na skici smo narisali vzorce za pisanico. V pisač smo natlačili vosek in ga segrevali nad plamenom svečke do tečnosti. Natančno smo nanašali vzorec na jajce. Ugotovili smo, da to ni enostavno opravilo, vendar nam je s spodbudo učiteljic in veliko mero potrpežljivosti le uspelo. Jajce smo potopili v vodo, katero je krep papir obarval v rdečo barvo. Končni izdelek je zavidljiva in unikatna umetnina posameznika.

MUZEJ IN SPREHOD PO SEMIČU

V torek, 29. 9. 2020, smo obiskali Muzejsko hišo Semič in se sprehodili po semiškem trgu.

Zgodbe semiških hiš nam je v pristni "semščini" predstavila nekdanja učenka naše šole, Lidija Kočevar.

V Muzejski hiši smo si ogledali stalno razstavo in podrobneje spoznali kongerijo, edino znano jamsko školjko v Sloveniji. Kustosinji Belokranjskega muzeja Metlika sta vodili delavnico, na kateri smo izdelali svojo zapestnico z motivom kongerije.

KRUPA

V sredo, 30. 9. 2020, smo se posvetili vodnemu viru v bližnji okolici in posledično kulturnemu izročilu, ki je nastajalo ob njemu. Pot smo začeli na slikovitem izviru reke Krupe in z lokalno vodnico Alenko Snoj raziskovali živali in rastline v vodi in ob njej. Sprehodili smo se ob reki in se naučili, da je bila njena vloga tudi v preteklosti zelo pomembna - tudi za nekdanjo znamenito grajsko gospodo. Vstopili smo v Judovsko hišo in izvedeli o njenem pomenu v času prazgodovine, zato nas ni presenetilo, da so v neposredni bližini, Moverni vasi, odkrili bogato arheološko najdišče.

Po tako bogati izkušnji lahko zagotovimo, da bomo spoznano kulturno dediščino domačega kraja ohranjali in varovali za naše zanamce.

Vir: OŠ Belokranjskega odreda Semič

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj