Na vsebino

Belokranjske pisanice tudi v Washingtonu

Foto: @SLOembassyUSA
Foto: @SLOembassyUSA

Slovensko veleposlaništvo v Washingtonu ob veliki noči v svojih prostorih prireja razstavo belokranjskih pisanic, ki jo je posodil Belokranjski muzej Metlika. Razstavo bo mogoče obiskati tudi v živo po predhodni rezervaciji in v skladu z navodili Centra za nadzor nad boleznimi (CDC) proti širjenju pandemije novega koronavirusa.

Razstava obravnava zgodovino belokranjskih pisanic od 19. stoletja do danes in med drugim predstavlja pregled načina izdelave. Najbolj znani tehniki izdelovanja sta batika in drsanke. Pri tehniki batika v pisalko oziroma t.i. pisač, ki je sestavljen iz pločevinastega lijačka in lesenega držala, vložimo vosek, ki se topi, ko pisač držimo nad plamenom goreče sveče. Ko je napisano, ga potopimo v toplo vodo, ki je ustrezno pobarvana, tradicionalno tudi z drevesnim lubjem ali čebulnimi listi. Ko se jajce obarva in se vosek stopi, se ga obriše in je pisanica narejena. Za izdelavo "drsank" se uporablja drugačen postopek, saj se na jajce najprej nanese barvilo na jajčno lupino pa nato zdrsa zapleten vzorec. Okraski zahtevajo veliko mero spretnosti, domišljije in ustvarjalnosti, saj so poslikave narejene brez kakršnegakoli vzorca.

Tradicija predvsem žensk, ki so skozi stoletja ustvarjale te umetniške izdelke ni več tako popularna kot včasih, vendar zanimanje za izdelovanje v zadnjih letih zopet narašča. Čeprav so imena dosedanjih umetnikov večinoma neznana imamo srečo, da so za seboj pustile izjemno zapuščino ljudske umetnosti in dediščine, ki jo lahko občudujemo in ohranjamo.

Pisanice izvirajo iz besede "pisa“, ki pomeni črta in označuje jajca, ki niso le enotno obarvana, temveč tudi poslikana ali kot pravijo v Beli krajini, napisna oz. popisana. Kdaj natančno se jajca povezujejo z Veliko nočjo ni znano, zgodovinski zapisi pa kažejo, da v belokranjski tradiciji pomenijo Jezusove rane in kri. Poleg tega so bili včasih pomemben vir prehrane in so simbolizirali obilje tudi po težkih zimah. S pisanicami so povezane tudi različne družabne igre v velikonočnem času, prav tako pa so jih dekleta podarila fantom. Danes so predvsem lepa darila gostom, prijateljem in znancem.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj