Na vsebino

Belokranjske pisanice v prenovljeni podobi

Foto: Belokranjski muzej Metlika
Foto: Belokranjski muzej Metlika

Unesco je leta 2003 sprejel Konvencijo o varovanju nesnovne kulturne dediščine, ki jo je naša država ratificirala leta 2008. Od takrat nastaja Register nesnovne kulturne dediščine Slovenije, v katerega je vpisanih tudi nekaj enot z območja Bele krajine. Ob 20-letnici omenjene konvencije so v Belokranjskem muzeju Metlika včeraj na ogled postavili prenovljeno razstavo Belokranjske pisanice.

V bogati zbirki pisanic in drsank, ki jo imajo v Belokranjskemu muzeju Metlika, je več kot 500 okrašenih velikonočnih jajc. Številni primerki so predstavljeni na stalni razstavi, ki so jo že pred desetletji zaradi velikega zanimanja in skrbi za krhke eksponate dopolnili s potujočo razstavo. V obsežni zbirki hranijo pisanice, stare tudi sto let.

Predstavitev prenovljene razstave, ki bo namenjena za gostovanja, so pospremili z glasbo, pijačo in jedačo. A ne katerokoli, saj so se jim pridružili nosilci enot, vpisanih v Register nesnovne kulturne dediščine. Članice in člani Metliške folklorne skupine Ivan Navratil ohranjajo Vuzemske plese in igre v Metliki, Društvo kmečkih žena skrbi, da se bo ohranila tradicija priprave belokranjske pogače ter proste in belokranjske povitice, člani Soseske Drašiči, posebne oblike vaške samouprave, pa so postregli s soseskim vinom 54 gospodarjev.

Belokranjski muzej Metlika se je pisanicam in drsankam poklonil s prvo občasno razstavo v devetdesetih, ki ji je sledila razširjena stalna razstava. Leta 1993, ko so izdali knjižico Belokranjske pisanice, je bilo zanimanje zanje že veliko, postale pa so tudi najbolj prepoznaven belokranjski spominek.

Razstava bo v drugem nadstropju metliškega gradu na ogled še ves praznični konec tedna, zato prisrčno vabljeni na ogled in predah od praznične mize.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj