Na vsebino

Belokranjske šole na regijskem otroškem parlamentu

OŠ Vinica:

V četrtek, 14. marca, se je naša devetošolka Ana udeležila regijskega srečanja na Osnovni šoli Grm v Novem mestu. Tam so se učenci Dolenjske in Bele krajine lahko izkazali v govorniških veščinah ter navezali kakšno novo poznanstvo. Že poznana tema Duševno zdravje otrok in mladostnikov je mladim ponudila veliko možnosti za pogovor. Čeprav Ana ne bo odšla v Ljubljano, se je odrezala zelo dobro. Tudi izkušnje veliko štejejo v življenju.

OŠ Milke Šobar - Nataše:

V četrtek,14. 3. 2024, se je učenka 8.b razreda, Sabina Matkovič, udeležila 34. regijskega otroškega parlamenta, ki je letos potekal na OŠ Grm v Novem mestu. Tema letošnjega otroškega parlamenta je Duševno zdravje otrok in mladih.
Zbrane so najprej nagovorili predsednik DPM, Mojca Zlatko Avbar, Matija Škof, podžupan Mestne občine Novo mesto, pomočnica ravnateljice, Nina Šalamon ter občinski svetnik Žiga Papež.
Učenci so bili potem razdeljeni v skupine, kjer so debatirali o različnih podtemah: duševno zdravje; vpliv okolja na moje duševno zdravje; moji viri pomoči; spremembe za krepitev mojega razvoja. Kasneje so se skupaj zbrali v avli, kjer so debatirali na dane teme. Mladi so suvereno zastopali svoja stališča in se vključevali v debato. Stkala so se nova prijateljstva. Na koncu so izmed vseh udeleženih izvolili 10 kandidatov, ki se bodo udeležili nacionalnega otroškega parlamenta. Med izvoljenimi kandidati je tudi učenec OŠ Loka, ki je edini predstavnik OŠ iz Bele krajine.

Čestitke vsem udeleženim.

OŠ Loka Črnomelj:

V četrtek, 14. marca 2024, je na OŠ Grm Novo mesto potekal 34. regijski otroški parlament.
OŠ Loka Črnomelj je zastopal Lev Kavčič.
Poleg naše šole so na sestanku sodelovali še predstavniki drugih osnovnih šol Jugovzhodne Slovenije. Po predstavitvi učencev so se razdelili v delovne skupine, v katerih so razpravljali o različnih vidikih na temo duševnega zdravja mladih. Po skupinskem delu sta potekali predstavitev delavnic in živahna razprava o tematiki, na katerih so uspešno sodelovali vsi delegati. Po končani razpravi se je določilo predstavnike za nacionalni otroški parlament. Jugovzhodno Slovenijo bo predstavljalo 10 delegatov, med katerimi je bil izbran tudi predstavnik naše šole.

OŠ Belokranjskega odreda Semič:

V četrtek, 14. 3. 2024, je na OŠ Grm potekal regijski otroški parlament na temo DUŠEVNO ZDRAVJE OTROK IN MLADIH. Udeležila se ga je tudi učenka naše šole Zala Tatalovič iz 9. b razreda.

Predstavniki šol so se razdelili v 4 skupine, kjer so debatirali, si izmenjali mnenja na temo Duševno zdravje otrok in mladih, predstavili predloge za izboljšave ter se dogovorili za nadaljnje sodelovanje pri uresničevanju skupnih ciljev. Srečanje je bilo priložnost za izmenjavo idej in krepitev glasu otrok.

Izbrani predstavniki se bodo 8. aprila 2024 udeležili 34. nacionalnega Otroškega parlamenta, ki bo potekal v Državnem zbor RS.

OŠ Mirana Jarca Črnomelj:

Marec je tradicionalno namenjen srečanju otroških parlamentov. V ponedeljek, 4. marca 2024, sta učenki Vita Cimerman in Julija Šterbenc sodelovali na občinskem šolskem parlamentu, ki je potekal v sejni sobi Občine Črnomelj. Učenci šol iz črnomaljske občine so razpravljali o letošnji temi Duševno zdravje otrok in mladostnikov. Obe učenki sta pogumno sodelovali v razpravi.

V četrtek, 14. marca 2024, je na OŠ Grm Novo mesto potekal 34. regijski otroški parlament. Našo šolo je zastopala Vita Cimerman. Učenci so se v štirih skupinah pogovarjali o različnih temah povezanih z duševnim zdravjem in nato sodelovali v razpravi. Določili so deset delegatov za nacionalni otroški parlament.

Vir: OŠ Vinica, OŠ Milke Šobar - Nataše, OŠ Loka Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj