Na vsebino

Bo 54. Jurjevanje v Beli krajini prva slovenska »Zero Waste« prireditev?

V Beli krajini, natančneje v Črnomlju, bo med 21. in 25. junijem 2017 potekal že 54. folklorni festival Jurjevanje v Beli krajini. Organizator festivala RIC Bela krajina vsako leto stremi k novitetam, med katerimi letos najbolj izstopa pridobitev naziva prve slovenske »Zero Waste« prireditve!

Turizem je četrta največja globalna industrija, ki kljub občasnim pretresom neprekinjeno narašča. Tudi v Sloveniji vidno predstavlja uspešno in rastočo gospodarsko panogo. Obstoječi trendi gredo v smer trajnostnega turizma, tudi v povezavi z neokrnjeno in ohranjeno naravo ter bogato kulturno dediščino, po čemer je Slovenija prepoznavna v Evropi in širše.

K tej prepoznavnosti veliko pripomore tudi Bela krajina kot prejemnica naslova Evropske destinacije odličnosti in Zelene destinacije Slovenije – kot edina regija v Sloveniji. Kljub že doseženim nazivom si v RIC Bela krajina kot razvojni instituciji za promocijo in pospeševanje turizma in podjetništva, želijo doseči nadaljnje mejnike, zato so se odločili za drzen korak.

Za najstarejši slovenski folklorni festival Jurjevanje v Beli krajini, ki bo letos v starem mestnem jedru Črnomlja od 21. do 25. junija, želijo pridobiti naziv »Zero Waste« prireditev (slo. »prireditev brez odpadkov«). V kolikor bo RIC-u Bela krajina uspelo, bo 54. festival Jurjevanje v Beli krajini postal sploh prva prireditev v Sloveniji s tovrstnim nazivom!

Z vizionarskim ciljem »Zero Waste« smatramo opuščanje in zmanjšanje toksičnosti odpadkov. Ne gre le za ločeno zbiranje in recikliranje, pač pa za nenehno iskanje načinov učinkovite rabe. Bistveni so ukrepi preprečevanja, ki znižujejo količine in vsebnost nevarnih snovi v odpadkih. Sledi iskanje možnosti ponovne uporabe, šele nato ločeno zbiranje, recikliranje in kompostiranje. Količina mešanih odpadkov se tako postopoma približuje ničli.

V RIC-u Bela krajina so kot organizator festivala Jurjevanja že pričeli sodelovati z društvom Ekologi brez meja, ki je nacionalna »Zero Waste« organizacija za Slovenijo ter organizatorjem prireditev ponuja konkretne korake, kako znižati količine odpadkov, ki nastanejo na prireditvah.

Prvi korak je bil podpis zaveze organizatorja, v kateri se zavezujejo, da bo prireditev sledila »Zero Waste« načelom in ciljem ter v kateri so predstavljeni ukrepi, ki so planirani. Eden izmed pomembnejših ukrepov je dobro obveščanje javnosti o konceptu »Zero Waste« ter sodelovanje vseh subjektov, ki so tako ali drugače vključeni v organizacijo Jurjevanja.

Na tej točki želi RIC Bela krajina izpostaviti in pohvaliti pomembno in vzajemno sodelovanje s Komunalo Črnomelj, ki je »Zero Waste« idejo z navdušenjem pozdravila ter se že aktivno vključila v soorganizacijo. Z vnaprej načrtovanimi ukrepi se lahko doseže tudi do 90% recikliranja in ponovne uporabe ter se tako izpolni pogoje za naziv »Zero Waste« prireditev.

Letošnji 54. festival Jurjevanje v Beli krajini tako postaja pilotni projekt »Zero Waste« filozofije. V prihodnosti si RIC Bela krajina želi pridobljeno znanje in izkušnje kot primer dobre prakse deliti še z drugimi organizatorji prireditev v Beli krajini in Sloveniji ter s tem dvigniti zavest o pomembnosti zelenega turizma!

Vir: RIC Bela krajina

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj