Na vsebino

Bo Metlika ostala brez nujne medicinske pomoči?

V delovni skupini ministrstva za zdravje so pripravili predlog reorganizacije mreže nujne medicinske pomoči (NMP). Po predlogu skupine, ki ga je pridobila STA, bi bilo v sistem NMP vključenih 12 urgentnih centrov in 20 satelitskih urgentnih centrov. Satelitski urgentni center bi bil tudi v Črnomlju, medtem ko bi bila Metlika neuradno med kar 28 dežurnih ambulant, ki bi jih po predlogu reorganizacije ukinili.

Po predlogu reorganizacije bi bile v vseh zdravstvenih domovih od 7. do 20. ure ob delavnikih organizirane akutne ambulante za nujna in neodložljiva stanja, torej nekakšne dežurne ambulante. V urgentnih in satelitskih urgentnih centrih bi takšne ambulante delovale neprekinjeno, torej tudi ponoči in ob koncih tedna. Na terenske intervencije bi zdravniki prihajali le iz satelitskih in urgentnih centrov, reševalci pa tudi iz drugih zdravstvenih domov v mreži nujne medicinske pomoči. Zdajšnje dežurne ambulante bi bile v zdravstvenih domovih, ki ne bi postali sateliti, ponoči in čez vikende torej ukinjene.

Na ministrstvu za zdravje ob tem poudarjajo, da je projekt reorganizacije mreže še v fazi usklajevanja.

Ne znajo si predstavljati, kako bi z ukinitvijo NMP pacienti lahko pridobili

Predlog delovne skupine zdravstvenega ministrstva o reorganizaciji mreže nujne medicinske pomoči je že naletel na kritike v nekaterih občinah in zdravstvenih domovih, kjer bi se zdravniki po predlogu ob terenskih intervencijah pripeljali iz drugega kraja, urgentne ambulante pa bi bile ukinjene.

Trenutno je v Sloveniji več kot 50 dežurnih mest, ki delujejo vse dni v tednu, tudi v nočnem času in ob vikendih, in kjer lahko ljudje v primeru poslabšanja zdravstvenega stanja poiščejo pomoč. Toda načrt reorganizacije zajema ukinitev 28 dežurnih ambulant, med njimi tudi tiste v Metliki. »Že tretji dan se ukvarjamo z govoricami in skopimi medijskimi objavami ter poskušamo priti do konkretnih uradnih informacij, vendar neuspešno,« nam je povedala direktorica Zdravstvenega doma Metlika Duška Vukšinič, ki pravi, da predloga delovne skupine ne more komentirati, saj ga ne pozna. Z ministrstva za zdravje doslej namreč niso prejeli nobenega uradne seznanitve z omenjeno tematiko.

Neuspel poskus reorganizacije že pred sedmimi leti

Do podobnega poskusa reorganizacije nujne medicinske pomoči je prišlo že leta 2015, ki pa je zaradi odpora lokalnih skupnosti deloma zastala. Predstavniki civilne iniciative, metliškega zdravstvenega doma in občine so takratni ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc predali peticijo proti ukinitvi nujne medicinske pomoči v njihovi primarni zdravstveni ustanovi. V dobrem mesecu jo je podpisalo več kot 3000 Metličanov.

»Od takrat smo službo NMP dodatno okrepili. Zdravstveni dom Metlika se je v zadnjih letih okrepil tako z vidika potrebne opreme za izvajanje nujne medicinske pomoči, dodatne usposobljenosti kadra in kar je najpomembneje, tudi kadrovsko. Glede na odličen izvozni čas in čas prihoda na mesto intervencije, si enostavno ne predstavljam, kako bi lahko z ukinitvijo trenutne oblike zagotavljanja NMP, pacienti pridobili. Vsekakor pa bi morebitno ukinjanje obstoječe organizacije vodilo v slabšo dostopnost in kakovost zdravstvenega varstva v našem kraju,« je prepričana Vukšiničeva.

Zdravstveni dom Metlika je trenutno dolžan zagotavljati 24-urno zdravstveno varstvo vse dni v tednu. To tudi neprekinjeno izvajajo in trenutno z organizacijo dela po zagotovilih direktorice nimajo težav. »Spremembe dostopnosti v smislu ukinitve nujne medicinske pomoči in dežurne službe bi za prebivalce občine Metlika pomenila bistveno slabšo zdravstveno oskrbo v najbolj kritičnih trenutkih in ogromen korak nazaj. Samo letos je bilo izvedeno 361 intervencij, poudariti pa moram, da gre skozi nujno medicinsko pomoč, poleg življenjsko ogrožajočega stanja, tudi ogromno poslabšanj kroničnih bolezni in akutnih stanj. Slednji se po večini rešita tako, da ni potreben odhod v urgentni center, kar je za prebivalce Metlike še kako pomembno, saj jim je prihranjena pot čez Gorjance,« še izpostavlja Vukšiničeva.

Nujna medicinska pomoč

Nujna medicinska pomoč obsega izvajanje nujnih zdravstvenih storitev, katerih opustitev bi vodila v nepopravljivo in hudo okvaro zdravja ali smrt pacienta, pa tudi nujne prevoze bolnikov. Izvajajo jo zunajbolnišnične službe NMP, mobilne enote in dežurne službe, pa tudi bolnišnične službe NMP - urgentni centri, ki so sestavni del javne zdravstvene službe. Slovenija zagotavlja 24-urno zdravstveno varstvo vsem prebivalcem.

Zunajbolnišnično NMP izvajajo mobilne enote z reševalnimi vozili na terenu in v ambulanti NMP. Mobilno ekipo po trenutno veljavnih predpisih sestavljata zdravstveni reševalec in diplomirani zdravstvenik (ekipa nujnega reševalnega vozila) ter po potrebi tudi zdravnik (ekipa reanimobila).

Po predlogu delovne skupine bi bila reševalna vozila sestavljena iz reševalca in diplomiranega zdravstvenika. Slednji bi prav tako spremljali zdravnike v vozilih urgentnih zdravnikov.

Satelitski urgentni center

Majhni urgentni centri v krajih brez splošne bolnišnice in urgentnega centra. Po predlogu delovne skupine ministrstva za zdravje bi bila v satelitskem urgentnem centru neprestano prisotna triažna medicinska sestra. V satelitskem urgentnem centru bi bila na voljo reanimacijska soba in vsaj ena ambulanta za kirurške posege.

Po predlogu bi satelitske urgentne centre imeli v Kranju, Škofji Loki, Tolminu, Idriji, Ajdovščini, Sežani, Ilirski Bistrici, Vrhniki, Postojni, Domžalah, Kočevju, Črnomlju, Sevnici, Šmarju pri Jelšah, Lendavi, Slovenski Bistrici, Radljah ob Dravi, Litiji, Ivančni Gorici in Velenju.

Urgentni center

Samostojni oddelek bolnišnice, namenjen pomoči potencialno kritično zbolelim ali poškodovanim. Vključuje triažo ter enote za bolezni, poškodbe in hitre preglede. K urgentnim centrom spadajo tudi mobilne enote NMP.

Po predlogi bi bili urgentni centri v Ljubljani, Mariboru, Celju, Brežicah, Izoli, Murski Soboti, Trbovljah, Slovenj Gradcu, Novem mestu, Novi Gorici ter na Jesenicah in na Ptuju.

Urgentni center v Ljubljani sicer še ne deluje, saj je ljubljanska urgenca še vedno ločena na več enot, med drugim na internistično prvo pomoč UKC Ljubljana in splošno nujno medicinsko pomoč ZD Ljubljana. Urgentni center na Ptuj pa še ni zgrajen.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj