Na vsebino

Bo za nadomestne volitve zmanjkalo časa?

Henček Kosec, foto: Občina Črnomelj
Henček Kosec, foto: Občina Črnomelj

Romi v Črnomlju so že kakšno leto dni brez svojega predstavnika v občinskem svetu, saj je njihov romski svetnik Henček Kosec pristal v zaporu, nadomestnih volitev pa še ni bilo. Nekateri Romi ob tem menijo, da takih predstavnikov svoje skupnosti, kot so jih imeli doslej, niti ne potrebujejo, piše Dragana Stanković v današnjem Dnevniku.

Kot smo že poročali je bil 48-letni Henček Kosec, predstavnik Romov v črnomaljskem občinskem svetu, junija letos obsojen na leto dni in devet mesecev zapora zaradi prekupčevanja s kokainom in heroinom. Še prej je bil sedem mesecev v priporu. Zakonodaja pravi, da če je občinski svetnik pravnomočno obsojen na nepogojno kazen zapora, daljšo od pol leta, mu preneha mandat in občina mora izvesti nadomestne volitve.

Toda v Črnomlju jim to še ni uspelo, saj še niso pridobili dokazila o Henčkovi pravnomočni obsodbi iz kazenske evidence ministrstva pravosodje. To potrdilo mora najprej preveriti občinska komisija za volitve in imenovanja, nato pa ugotovitev o prenehanju podati še občinski svet. Šele nato lahko začnejo postopek nadomestnih volitev.

Čas za nadomestne volitve se izteka

Uradnega podatka o njegovi pravnomočni obsodbi na Občini Črnomelj nimajo. Na ministrstvu pravijo, da potrebujejo pisno soglasje obsojenega, tega pa jim Kosec še ni poslal. Zato so zdaj ministrstvo zaprosili, ali lahko potrdilo o pravnomočni obsodbi vendarle dobijo brez njegovega soglasja. Na občini tako upajo, da bodo lahko še pravočasno izvedli volitve. Bližajo se namreč redne lokalne volitve, postopek nadomestnih pa lahko traja tudi več tednov ali mesecev, zato je vprašanje ali bodo v Črnomlju sploh dobili romskega svetnika pred rednimi volitvami. Zakonodaja namreč pravi, da nadomestnih ni treba izvesti, če je do rednih volitev manj kot leto dni.

Kot je za Dnevnik povedal Franc Hudak, predstavnik Romov v komisiji za spremljanje položaja romske skupnosti, romskega svetnika Romi niti ne pogrešajo. »Vseh 20 let, odkar imamo v občini romske svetnike, od njih ni bilo nobenega učinka,« meni Hudak, ki o tem, da bi za romskega svetnika kandidiral sam, ne razmišlja. Kot je za časnik povedal Zoran Špec, občinski svetnik in predsednik omenjene komisije, je problematika med črnomaljskimi Romi podobna kot drugod. »Sociala, voda, elektrika, črne gradnje. Trudimo se te stvari urejati. Je pa treba najprej izpeljati postopke legalizacije, šele nato lahko legalno napeljemo vodo in elektriko. A te stvari terjajo svoj čas.« Špec ob tem zanika nekatera namigovanja, da občina nima interesa izpeljati nadomestnih volitev, saj ne vidi razloga, zakaj na občini tega ne bi želeli.

Kot pravi Hudak, se del črnomaljskih Romov, vključno z njim, trudi da bi dobili pravega občinskega svetnika. »Njegova prva naloga bi morala biti najti skupni jezik z občino, policijo in centrom za socialno delo. Veliko bo odvisno tudi od županovega posluha za romska vprašanja. Druga stvar so programi za Rome. Tako zdaj, denimo, v šolo za odrasle vpisujejo 50 let stare Rome. Toda zakaj ne bi raje denarja, ki ga dobijo za vsakega vpisanega odraslega Roma, namenili za učno pomoč romskim otrokom, ki jih še lahko usmerimo na pravo pot, da se bodo izobraževali in k temu kasneje tudi spodbujali svoje otroke,« je še za Dnevnik dejal Hudak.

Vir: Dnevnik

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj