Na vsebino

Bobnarjeva tudi o ovirah na južni meji

Foto: Matija Sušnik/DZ
Foto: Matija Sušnik/DZ

Pred matičnimi odbori Državnega zbora je bila včeraj zaslišana tudi kandidatka za ministrico za notranje zadeve Tatjana Bobnar, nekdanja generalna direktorice policije, ki jo je odbor DZ za notranje zadeve po treh urah in pol z devetimi glasovi za in štirimi glasovi proti potrdil kot ustrezno. Bobnarjeva je v svoji predstavitvi povedala, da bo posebno pozornost namenila dvigu zaupanja v policijo, ki je po njenem mnenju v zadnjih dveh letih na tem področju zelo nazadovala.

Nekdanja generalna direktorica policije se je med drugim zavzela za dvig ugleda in depolitizacijo policije. Posebno pozornost bo namenila nasilju v družini in femicidu. Precejšen del uvodnega dela predstavitve pa je namenila področju migracij.

Med drugim je naslovila očitke nevladnih organizacij, ki so kritizirale njeno vlogo pri vračanju prosilcev za azil na Hrvaško. "Ko se je v letu 2015 sprejemala odločitev za postavitev ograje, nisem bila ne minister ne državni sekretar ne generalni sekretar," je dejala. Poleg tega, je nadaljevala, ni bila niti avtor niti naročnik usmeritev iz maja 2018 o vračanju migrantov na Hrvaško.

Bobnar je poudarila, da sprva varuh človekovih pravic in sodišča niso ugotovili kršitev človekovih pravic, potem pa so se nepravilnosti potrdile. Pri nadaljnjem delu bo policija upoštevala priporočila varuha, je povedala.

Pri migracijah zagovarja pravočasno obravnavo prosilcev za azil in spoštovanje človekovih pravic. Naloga policije je po njenem mnenju, da preprečuje nezakonite migracije in da ugotavlja in odkriva vse oblike čezmejne kriminalitete. Zagovarja odstranitev tehničnih ovir z južne meje, “da nihče več na tej poti ne umre”. Nadzor bi med drugim nadomestila s kamerami in brezpilotnimi letali, kot predvideva koalicijska pogodba. V reševanje migrantske problematike pa želi vključiti civilno družbo, nevladne organizacije in tudi lokalno skupnost.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj