Na vsebino

Bodo spodbude črnomaljskim gimnazijcem obrnile trend vpisa?

Srednja šola Črnomelj
Srednja šola Črnomelj

Srednja šola Črnomelj se v zadnjih desetih letih sooča z občutnim upadom vpisa. V šolskem letu, ki se počasi izteka, beležijo enega najslabših vpisov v program gimnazije, saj ga obiskuje le 15 dijakov. Nič kaj spodbudni niso niti podatki o vpisu za prihodnje šolsko leto, saj se je na 56 razpisanih gimnazijskih mest za novince prijavilo 24 kandidatov, od tega 18 iz črnomaljske, pet iz metliške in eden iz semiške občine.

Če se bo takšen trend vpisa nadaljeval, bi bilo lahko izvajanje gimnazijskega programa na Srednji šoli Črnomelj ogroženo. Zato so vse tri belokranjske občine izkazale interes po skupni podpori in s tem ohranitvi gimnazijskega programa z dodeljevanjem denarnih spodbud dijakom. Verjamejo namreč, da bi se na ta način lahko zanimanje bodočih dijakov za vpis povečalo, kar je izjemnega pomena za celotno Belo krajino.

Odlok o dodeljevanju denarnih spodbud dijakom Srednje šole Črnomelj so v prvem branju že potrdili črnomaljski in semiški občinski svetniki, podobno naj bi kmalu storili tudi njihovi metliški kolegi. Z omenjenim odlokom bi dijaki ob vpisu v 1. letnik gimnazije prejeli 100 evrov mesečne denarne spodbude. Odlok med drugim predvideva, da bi se s podeljevanjem denarnih spodbud pričelo v šolskem letu 2021/22, in sicer vsem dijakom vpisanim v 1. letnik programa gimnazija. V naslednjih letih bi denarne spodbude prejemali tudi dijaki višjih letnikov, vendar le tisti, ki bodo dosegli povprečno oceno 3,5.

V Črnomlju je Odbor za družbene dejavnosti sicer ob obravnavi omenjenega odloka izpostavil določene pomisleke. Med drugim so s strani vodstva šole pogrešali pripravo poročila o stanju na šoli ter načrt za izboljšanje trenutnih razmer. Spraševali so se tudi, ali je predlagana višina mesečne denarne spodbude morda previsoka in zakaj se ne dodeljuje vsem dijakom Srednje šole Črnomelj. Tam so v zadnjih mesecih sicer veliko energije namenili prav spodbujanju učencev za vpis v gimnazijo, ki se je v primerjavi z lanskim letom sicer nekoliko povečal, a se je po drugi strani pokazal slabši vpis v strojne programe. V program oblikovalec kovin se je tako vpisal en sam kandidat, v program strojni tehnik pa je zasedenih le 11 od predvidenih 28 mest za novince. Povečanje vpisa v gimnazijo in ohranitev vpisa v program strojni tehnik ter oblikovalec kovin orodjar, kar omogoča kakovostno izvedbo izobraževalnih programov, je sicer eden ključnih ciljev Razvojnega načrta Srednje šole Črnomelj v obdobju do leta 2025.

Predlagani stotak mesečne spodbude za dijake, bi ob predpostavki vpisa 20 dijakov v prvi letnik gimnazije, proračune vseh treh belokranjskih občin skupaj bremenilo za 24.000 evrov. Vsaka belokranjska občina bo denarno podprla dijake svojega območja. Za morebitne dijake iz tretjih občin pa bodo belokranjske občine denar za štipendije po dogovorjenem ključu prispevale skupaj.

Občina Črnomelj ima v proračunu za letošnje leto že zagotovljena sredstva za dodeljevanje navedenih finančnih spodbud dijakov v višini 30 tisočakov. Ob predpostavki meje za nadaljnjo upravičenost do spodbude za dijake 2., 3. in 4. letnika pri povprečni oceni vseh predmetov 3,5 (približno tretjina vseh dijakov), se ocenjuje, da bi bilo potrebno v naslednjih štirih letih zagotoviti še okrog 8.000 evrov na leto.

V proračunu semiške občine bodo za prihodnje šolsko leto zagotovili 1.200 evrov oziroma 100 evrov na mesec, saj ni vpisanih dijakov izven belokranjskih občin.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj