Na vsebino

Bosna 2017 (1)

Dijaki tretjih letnikov gimnazije in strojnega tehnika Srednje šole Črnomelj so se udeležili ekskurzije po Bosni:

Včeraj smo se dijaki 3. letnikov gimnazije in strojnega tehnika odpravili na 3-dnevno ekskurzijo v Bosno. Najprej smo mejo prečkali na mejnem prehodu Vinica. Peljali smo se mimo Zagreba in po dobrih dveh urah prispeli do meje z Bosno, kjer smo se zadržali kar pol ure. Okoli 11. ure smo prispeli v Jajce, kjer smo imeli prvi ogled.

V Jajcu smo si ogledali stavbo v kateri je bilo zelo pomembno 2. zasedanje AVNOJ-a. Zdaj je tam muzej, ki govori o zgodovini Jugoslavije, nekaj piše tudi o Sloveniji in o Črnomlju, zaradi zasedanja SNOS-a. Vse nam je podrobno razložila tamkajšnja kustosinja. Nato smo si v Jajcu ogledali še podzemne katakombe in zelo lep slap ob katerem smo se vsi slikali.

Nato smo pot nadaljevali proti Travniku.

V Travniku smo si ogledali rojstno hišo bosanskega besednega umetnika Ive Andrića. Za delo na področju književnosti je prejel tudi Nobelovo nagrado in zato so Bosanci zelo ponosni nanj. Po ogledu prostorov v hiši smo se sprehodili še do šarene đamije. Pred đamijo nam je vodička Sofija razložila zakaj se ji tako reče. Nato smo se usedli nazaj na avtobus in hitro odšli proti Sarajevu.

Čez uro in pol pa smo končno prišli še v Sarajevo. Najprej smo imeli nekaj prostega časa, nato pa nam je lokalna vodička razkazala staro mestno jedro z Baščaršijo. Nato smo se po Baščaršiji sprehodili še sami, poskusili kavo in čevapčiče. Sledila je še kratka hoja do hotela, namestitev in večerja. Jutri pa zgodaj na pot v nov dan!

Vir: SŠ Črnomelj
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj