Na vsebino

Častno Valvasorjevo priznanje za brata Dular

Mag. Andrej Dular in dr. Janez Dular. Foto: Leon Gregorčič
Mag. Andrej Dular in dr. Janez Dular. Foto: Leon Gregorčič

Ob današnjem mednarodnem dnevu muzejev so v Narodni galeriji v Ljubljani slovesno podelili Valvasorjeva odličja za izjemne dosežke v muzejski dejavnosti v letu 2022.

Poleg nagrade za življenjsko delo, ki jo je prejela Ivana Leskovec, muzejska svetnica, etnologinja in profesorica zgodovine ter dolgoletna direktorica Mestnega muzeja Idrija - muzeja za Idrijsko in Cerkljansko je Slovensko muzejsko društvo podelilo še tri nagrade za enkratne dosežke, Valvasorjev nagelj in več častnih Valvasorjevih priznanj.

Častno priznanje sta tako prejela tudi dr. Janez Dular in mag. Andrej Dular, za donacijo zbirke Fux-Dular z več kot 500 predmeti Belokranjskemu muzeju Metlika.

Janez Dular in Andrej Dular sta dediščino svojih prednikov, zbirko predmetov Fux-Dular iz hiše na Dragah v Metliki, v letih 2019 - 2022 podarila Belokranjskemu muzeju Metlika. Donirani predmeti so večinoma povezani z meščanskim življenjem v drugi polovici 19. in prvi polovici 20. stoletja, nahajali pa so se v hiši njunih prednikov na metliških Dragah. V hiši z letnico 1863, ki jo je dala zgraditi Antonija Wanka pl. Lenzenheim, prvič poročena s Karlom Fuxom in drugič z metliškim županom Feliksom Antonom Hessom, se je zvrstilo nekaj generacij Fuxovega rodu, zadnja pa je nosila priimek Dular.

Fuxovi so bili premožni meščani, o čemer priča marsikateri od podarjenih predmetov. Provenienca vseh ni znana, kar je razumljivo, saj so v hišo zlasti ob porokah novi stanovalci prinašali svoje stvari od drugod. Med prvo in drugo svetovno vojno je bila v pritličju hiše tudi krojaška delavnica Roberta Fuxa, iz katere prihaja kar nekaj zanimivih predmetov. Nazadnje je v hiši na metliških Dragah živel profesor Jože Dular, dolgoletni ravnatelj Belokranjskega muzeja.

Brata Dular sta v donacijo uvrstila tudi očetove osebne predmete in številna likovna dela. Zbirka doniranih predmetov iz porcelana, srebra, stekla in tekstila je pomemben doprinos za metliški muzej. Podarjene predmete so muzealci konservirali in inventarizirali ter leta 2020 objavili v katalogu Iz hiše na metliških Dragah, Zbirka Fux-Dular.

Bogata dediščina Fuxove rodbine je javnosti na ogled tudi na občasni razstavi muzeja od 8. februarja 2023.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj