Na vsebino

Cene hiš najnižje v Beli krajini

Metlika, foto: Uroš Raztresen
Metlika, foto: Uroš Raztresen

Poročilo o slovenskem trgu nepremičnin za leto 2020, ki ga je na spletnih straneh objavila Geodetska uprava razkriva, da je bil obseg trgovanja na slovenskem nepremičninskem trgu manjši kot pred epidemijo, kljub temu pa so cene nepremičnin še naprej rasle. Rast cen stanovanjskih nepremičnin se je nadaljevala tudi v prvem četrtletju letošnjega leta. Poleg omejene ponudbe novih stanovanj pa na rast cen stanovanjskih nepremičnin pri nas vse bolj vpliva tudi občutna rast cen gradbenega materiala.

Vrednost prometa s stanovanjskimi nepremičninami (stanovanja v večstanovanjskih stavbah in stanovanjske hiše) je leta 2020 znašala slabo milijardo in pol evrov oziroma dve tretjini vsega prometa z nepremičninami. Delež prometa s stanovanjskimi nepremičninami je bil največji v zadnjih šestih letih, predvsem na račun rekordnega povečanja deleža prometa s stanovanjskimi hišami, in sicer s 23 odstotkov leta 2019 na dobrih 27 odstotkov.

Cene nepremičnin so bile lani višje praktično povsod po državi, verjetno pa so zaradi epidemije vendarle zrasle nekoliko manj, kot bi sicer. Na državni ravni so bile cene stanovanjskih nepremičnin in zemljišč za njihovo gradnjo lani v primerjavi z letom 2019 višje za 3 do 4 odstotke, cene hiš pa so se od leta 2015 zvišale za 23 odstotkov.

Kako je z nepremičninskim trgom v Beli krajini

Najnižje so bile lani cene hiš v Beli krajini. Njihova srednja vrednost se je ustavila pri 40.000 evrih, sledijo Posavje (Sevnica z okolico) in Prekmurje s srednjo ceno 50.000 evrov ter Krško-Brežiško polje s 55.000 in Haloze s 56.000 evri. Medtem je srednja vrednost stanovanj v Beli krajini lani znašala 910 evrov za kvadratni meter.

Najmanjšo rast cen hiš v zadnjih petih letih beležijo na območjih, kjer je bilo povpraševanje po hišah najmanjše. Tako so se na območju Zasavja in na Koroškem območju s Pohorjem in Kozjakom cene hiš v primerjavi z letom 2015 zvišale za 8 odstotkov. Na območju Bele krajine pa so se cene hiš, na račun občutnega padca cen v lanskem letu oziroma v času epidemije, celo znižale za 4 odstotke. V primerjavi z letom 2019 pa so cene hiš lani na sončni strani Gorjancev padle kar za 14 odstotkov.

Nekoliko drugače je s cenami stanovanj, ki so se v zadnjih petih letih v Beli krajini zvišale za 20 odstotkov. V primerjavi z letom 2019 pa so tudi cene stanovanj na našem območju lani padle za en odstotek. Lani je bilo sicer v Beli krajini evidentiranih 1.808 stanovanj ter 9.034 hiš.

Najdražje nepremičnine v Ljubljani in turističnih krajih

Najvišje so pričakovano cene nepremičnin v Ljubljani, v gorenjskih in obalnih turističnih krajih (Kranjska Gora, Bled, Portorož, Piran), v okolici Ljubljane (Lavrica, Škofljica, Brezovica, Grosuplje, Domžale, Trzin, Mengeš, Medvode) in v Kranju. Na teh območjih so cene nepremičnin v zadnjih petih letih praviloma tudi najbolj zrasle – z izjemo obalnega območja, kjer sicer še vedno visoka rast cen ni bila med najvišjimi, tako da so cene stanovanjskih nepremičnin v Kranjski Gori in na Bledu v zadnjem času že presegle cene v obalnih krajih.

Po cenah stanovanjskih nepremičnin, še bolj pa zemljišč, močno izstopa Ljubljana. Rast je bila od leta 2015 rekordna, saj so se na primer cene stanovanj v večstanovanjskih stavbah zvišale praktično za polovico. Glede na stanovanja v gradnji se priliv večjega števila novih stanovanj na trg pričakuje v naslednjih dveh letih. Tudi v ostalih večjih mestih so kupci v pričakovanju novih stanovanj.

Vir: STA, Žurnal24

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj