Na vsebino

Che belle gambe

Italijani so se v začetku imeli v Metliki kot na Havajih. Košta je bila dobra, streljanja ni bilo. Vsi so samo čakali kdaj bo konec vojne,da bodo lahko odšli domov k svojim mammam, sorelam e filancatam in nekateri k svojim donnam.

Lepo so se ugnezdili. Denar so dobivali. Vino je bilo poceni. Kdor je mogel, si je dobil delo v vojaškem skladišču in kradel formagio ROMA e par-mezano. Kmalu so se naučili nekaj najnujnejših slovenskih besed. Tudi Metliška dekleta so kmalu »parlala italiano«, kot bi bila doma iz Milana ali Kalabrije in ne iz Majlonta.

Italijani pa so znali pihati naivnim dekletom na dušo, lepo in javno. To je bilo prej za Metličane nekaj nemogočega in nezaslišanega. Kje bi si prej upal metliški fant pred vsemi reči dekletu, da ima lepe noge. Italijani pa se niso s tem prav nič zamudili. Takoj so žlobudrali: ke bela sinjorina, che bele gambe, che belli oki. Andiamo sinjorina un poko manđare, poj bevere poj bačare e poj …

Prirejali so Italijani razne zabave s plesom in povabili dekleta. Ker so bili starši deklet opozorjeni od OF naj ga dekleta nikar preveč ne serejo, se niso upala izpostavljati javno. Zato pa so rada hodila na »hausbale« k oficirjem, kjer je bilo pijače in jedače in italijanski vojaki so jim prepevali ter igrali kitare. Ni čudno, če se je po teh »hausbalih« dogodilo še kakšno drugo čudo, ki je čez devet mesecev samo zapelo O sole mio. Italijani so se silno radi fotografirali in nato pri metliškem fotografu Kopiniču razvijali filme in izdelovali fotografije. Na teh fotografijah so bila nekatera dekleta skupaj z Italijani v dokaj kočljivih pozah. Kopinič je od OF dobil nalogo, da izdela še eno dodatno kopijo vseh teh kompromitirajočih fotografij. Te bo lahko OF uporabila kot dokaz za "narodno izdajstvo". Na srečo je pozneje Kopiničev fotoatalje zgorel in z njim tudi dokazi. Vse metliške frajlice so tako postale neoporečne, razen seveda tistih, ki so zibale Italijančke.

* Italijanska vojska je 4. maja 1941 vkorakala v Metliko. Rus, Kronika mesta Metlike, 15. Na fotografiji v bunker spremenjena hiša pri mostu čez Kolpo. Fotografijo hrani Božidar Flajšman.

Vir: Odlomek iz neobjavljene knjige Metličani

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj