Na vsebino

Citre v Beli krajini

Včeraj smo v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Črnomelj, v Pastoralnem centru Črnomelj predstavili publikacijo »Citre v Beli krajini«.

Publikacijo je na pobudo Folklorne skupine Dragatuš in na podlagi njihovih terenskih raziskav ter strokovnih prispevkov mag. Neli Kos Zidar (predsednica Citrarskega društva Slovenije) in dr. Bruna Ravnikarja (CIOF Slovenije) izdal Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Črnomelj.

Folklorna skupina Dragatuš je informacije o belokranjskih citrah in citrarjih pridobila od številnih informatorjev iz vse Bele krajine, za kar smo jim vsi zelo hvaležni.

Na prireditvi, ki jo je vodil Tadej Fink (umetniški vodja FS Dragatuš), so sodelovali Zdenka Pezdirc, ki je vodila terenske raziskave in je najbolj zaslužna za nastanek nove publikacije, dr. Bruno Ravnikar, ki je v publikaciji prispeval dragoceno strokovno predstavitev citer v Beli krajini, kot jih vidimo na starih fotografijah, in Boris Andrej Mlakar, velik zbiratelj in poznavalec citer.

Pogovor so z igranjem na citre popestrile citrarka Damjana Praprotnik in njeni učenki iz Glasbene šole Krško, Hana Bogovič in Elena Štefančič.

Publikacija pomeni razkritje manj znanih (ali celo popolnoma neznanih) dejstev o naši glasbeni preteklosti in je izjemen prispevek k poznavanju in razumevanju belokranjske kulturne dediščine.

Upamo, da bo knjižica spodbudila še koga, ki pozna podobne informacije in dokumente ali fotografije, da nam jih razkrije, hkrati pa si želimo, da bi citre ponovno zazvenele tudi v belokranjskem prostoru.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj