Na vsebino

Članice DPM Metlika na Krasu zasadile drevo

Foto: DPM Metlika
Foto: DPM Metlika

S prireditvijo in zasaditvijo 70 sadik dreves pri Pomniku miru na Cerju je Zveza prijateljev mladine Slovenija (ZPMS) 1. marca obeležila 70-letnico dela. Praznovanja so se udeležile tudi članice Društva prijateljev mladine Metlika, ki so na območju katastrofalnega požara na Krasu zasadile hrast.

Po besedah predsednice ZPMS Darje Groznik so se za Cerje odločili, ker so organizacija, ki pomaga, in naravi na tem območju je treba pomagati. Slovesnosti se je udeležila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki se je v imenu vseh državljank in državljanov zvezi prijateljev mladine zahvalila in ji izrekla priznanje in hvaležnost za vse, kar so doslej dobrega storili.

ZPMS je bila ustanovljena 1. marca 1953. V razmišljanjih, kako bi obeležili okroglo obletnico delovanja, so se strinjali, da mora biti to nekaj, kar jih bo kot zvezo društev in zvez še bolj povezalo in bo hkrati imelo trajnejši učinek. “Nekaj, kar bo v dobrobit tudi prihodnjim generacijam. Tako se je porodila ideja o gozdu Zveze prijateljev mladine Slovenije. O našem prvem gozdu, ko smo prav na svoj 70. rojstni dan ob strokovni pomoči predstavnikov Zavoda za gozdove Slovenije posadili prvih 70 sadik puhastega hrasta,” je poudarila Groznik.

V izjavi ob koncu je Groznikova povedala, da so Cerje izbrali za svojo prireditev zato, ker narava tu potrebuje pomoč. “In pomoč je tisto, kar mi nudimo že 70 let. Seveda mi nudimo pomoč otrokom, družinam, tukaj pa narava, ki jo je opustošil požar, tudi potrebuje pomoč. Zato se nam je zdela simbolno prav dobra odločitev, da pridemo sem. Tako smo poskrbeli za prihodnost narave na tem koncu in s tem obeležili 70 let skrbi za otroke,” je dodala.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj