Na vsebino

Črnomaljec na sodišču uprizoril pravi šov

Petinštiridesetletni Črnomaljec Niko Stariha je stari znanec sodišč in zaporov. Zaradi tatvin, nasilja, droge, prepirov s policisti in pazniki je bil obsojen že okoli tridesetkrat. Na ljubljanskem sodišču zdaj poteka ponovljeno sojenje zaradi povzročitve splošne nevarnosti, ko je oktobra 2019 v zaporu na Povšetovi v Ljubljani zažgal celico, v kateri je prebival, piše Dnevnik.

Kot so že na prejšnjih obravnavah pričali pravosodni policisti, se je Stariha v celico zabarikadiral, nato pa barikado iz pohištva zažgal. Sebe je zaščitil z mokrimi cunjami in gledal skozi okno, ko jim je končno uspelo stopiti v zadimljeno celico in ga potegniti na hodnik. Samo tri dni kasneje je enega od paznikov, ki so ga rešili pred ognjem, z ostrim predmetom napadel na hodniku zapora. Nato so ga premestili v Celje, kjer je demoliral eno od celic, in nato v Koper, od koder ga vozijo na sojenje v Ljubljano. Kot še navaja Dnevnik, je na prvem sojenju za požar na Povšetovi sicer dejal, da »priznava krivdo pred sodiščem«, sodišče ga je obsodilo na devet mesecev, a je višje sodišče sodbo razveljavilo, češ da ni točno jasno, kaj je mislil s tistim priznanjem.

Stariha je na tokratnem sojenju zaradi zažiganja zaporniške celice spet uprizoril pravi šov na sodišču. Skregan z odvetniki, pazniki, sodnicami, celo novinarji, je zahteval, naj mu že enkrat napišejo sodbo in mu dajo mir. Najprej se je obregnil ob novinarje v sodni dvorani ljubljanskega okrožnega sodišča, tako da je moral posredovati celo pravosodni policist. Potem se je obregnil ob odvetnike, ki jih je zamenjal že celo vrsto, čeprav so mu bili dodeljeni po uradni dolžnosti v okviru brezplačne pravne pomoči, nato pa se je spustil še v odkrit prepir s sodnico Katarino Gabrijel – Muhič. Ta je sprejela neko njegovo pisanje o tem, kako grdo ravnajo z njim v koprskih zaporih, poslušala njegovo negodovanje nad pravosodnim sistemom, na obtoženčeve zahteve, naj mu že enkrat napišejo sodbo in mu dajo mir, sodišče pa da zapušča, »ker tu nima kaj iskati«, pa je odločno odvrnila, da sodne dvorane ne bo zapustil, dokler ne bo ona tako odločila.

A ker mora obtoženi v primeru, ko je zagrožena zaporna kazen, po zakonu imeti zagovornika, tega pa ni bilo, je morala sodnica sojenje prekiniti. Pravosodni policisti so Stariho tako odpeljali nazaj v Koper, kako bodo rešili zaplet, pa zaenkrat ni znano, še piše Dnevnik.

Vir: Dnevnik

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj