Na vsebino

Črnomelj fčasih (17)

Boris Grabrijan:

"Pred leti mi je uspel odkup (zame) zelo pomembne razglednice Adlešič na licitaciji.

Fotografijo za razglednico je prispeval prof. Mušič, založil pa jo je gostilničar Rade Vrlinič. Osrednja stavba na razglednici je gostilna (ki je bila za časa Avstro-Ogrske šolsko poslopje), levo od nje nova šola, ki je pogorela med bombardiranjem avgusta 1944, desno farovž, v ozadju viden zvonik cerkve sv. Nikolaja.

Razglednico je poslal dr. Niko Zupanič (Švarski iz Gribelj), ko so ga 26. julija 1931 adlešiški občinski svetniki razglasili za Častnega občana Občine Adlešiči in mu priredili slovesnost. Govor svetnika Vrliniča iz Bojancev (takrat so tudi Bojanci spadali v občino Adlešiči), ki je nekdanjega ministra in poslanca ter dinastijo Karađorđević zelo poveličeval, je pozneje izšel v knjižici.

Bolj kot naslovna stran pa so zanimivi predvsem podpisi številnih pomembnih ljudi iz Zupaničevega spremstva ta dan: Maksim Gaspari, Stane Vurnik, Anton Podbevšek…

A kdo razvozla še kakšen podpis?

Prejemnica Zupaničevih pozdravov iz Adlešič je bila študentka juristike (prava) gospica Verica Stojadinovič.

Kot povedo zgodovinarji, je zbrana precejšnja korespondenca N. Z. s študentkami juristike. Očitno je imel fetiš na pravnice…"

Vir: Črnomelj fčasih

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj