Na vsebino

Črnomelj fčasih (236)

Vekoslav Kramarič

Zbirka Vekoslava Kramariča spada med pomembnejše fotografske zbirke v dokumentaciji SEM. Danes obsega več kot 4000 steklenih in poliestrskih črnobelih negativov ter iz njih izdelanih 9.000 razglednic in voščilnic. Vekoslav Kramarič je bil polnih 20 let (v letih od 1926 do 1945) znan ljubljanski fotograf in založnik razglednic in voščilnic, ki so jih prodajali po vsej Sloveniji. Skoraj vsak slovenski kraj se lahko pohvali z razglednico, ki jo je posnel prav Kramarič.

Veliko večino zbirke predstavljajo Kramaričevi posnetki slovenskih in nekaterih hrvaških vasi, trgov in mest iz tridesetih in štiridesetih let 20. stoletja. Še posebej veliko je različnih razglednic Ljubljane. Krajevno gledano, zajemajo njegove razglednice skoraj vse slovenske pokrajine, manjkajo le primorski kraji, ki so po prvi svetovni vojni pripadli Italiji Zaradi njegovih številnih posnetkov slovenskih krajev ga prištevamo med pomembne kroniste časa med obema vojnama. V prvi vrsti se je ukvarjal s fotografiranjem krajev za razglednice, ustvaril pa je tudi veliko posnetkov pokrajinskih detajlov (znamenje, kapelica, cerkev, hiša, cesta, reka, gore,...), cvetja, dreves, otrok in tihožitij, ki so mu služili kot predloge za izdelavo velikonočnih, novoletnih, božičnih, godovnih in rojstnodnevnih voščilnic.

Ker se je mudil tudi v naših krajih je prav, da mu namenimo vsaj nekaj pozornosti. S klikom na vir si lahko ogledate kaj in kje vse je fotografiral.

Vir: SEM

Vir: Črnomelj fčasih
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj