Na vsebino

Črnomelj fčasih (7)

Andrej nam je poslal spodnjo fotografijo in ob tem napisal:

"Na fotografiji je verjetno neka ohcet pred 2 svetovno vojno, na levi strani sta po mojem zakonca Plut (Rotiči) iz Ručetni vasi, za ostale pa ne vem kdo so ..."

Takoj so se odzvali obiskovalci profila in podatki so kar "padali":

Zvonka Verdnik: "Z leve strani sedijo Plut Jože, roj.1890, Alojz Šuštarič - ženin, nevesta Katarina Pavlišič iz Brezja, muzikant Bukovec, Janez Šuštarič, sestra od neveste z možem, v drugi vrsti z leve stojijo Plut Ana, rojena Kukman, Marija - mati od neveste, Šuštaričeva iz Lipovca z možem, Šuštarič Valentin, Simoničeva iz Vinjega Vrha, Kukman Neža in Jože, Šuštarič Katarina, Plut Štefan, ostalih pet ne poznamo. Slikano na Starihovem vrhu; vir Malnarič Pavel."

Pavel Šuštarič: Res je ženin Alojz Šuštarič, vendar pa ni bil on poročen na Brezje, ampak na Oskoršnico k Duhanovim, imel je, mislim da 4 hčerke, doma je ostala Ivanka poročena z Adamič Stanetom. Katarina Pavlišič z Brezja stoji za nevesto, za njo pa njen mož Janez brat od ženina. Na njegovi desni je njegova sestra Terezija poročena Simonič na Vinji Vrh, na njegovi levi pa druga sestra Katarina, ki ni bila poročena. Mislim, da je zraven nje moj stari ate Anton Šuštarič, je čisto tak, moti me edino, ker je enako visok kot njegova sestra, v resnici pa je bi za glavo višji. Mati od Šuštaričev Marija Plut, je bila iz Ručetne vasi Rotičeva, zato so oni kot sorodniki tudi na ohceti. Ohcet je bila res nekaj let pred drugo svetovno vojno..."

Anica Plut: "Na sliki prva z leve stoji Ana Plut roj. Kukman, pred njo sedi njen mož Jože Plut (Rotič), tretja z leve stoji Jožetova mama Marija Plut roj.Such (Šus ) doma je bila iz Petrove vasi. Slej, ko prej se bo uganka razvozlala, saj je žlahta staknila glave in gre naveza v Občino Semič, predvsem v vas Lipovec in Moverno vas kamor sta se poročili sestri od Jožeta Plut (Rotič). ( Štubljar, Movrn). Še to, sestra Neža se je poročila v vasi z Jožetom Kukman, četrta sestra Tereza pa se je poročila in odšla v Ameriko. Naj bi bli vsi na fotografiji, saj ta enaka se nahaja tudi pri nas."

Hvala Andreju za prispevek in vsem, ki pomagate razjasniti podatke, ki so manjkali pri fotografiji.

Boris Šuštarič: " Na njej (fotografiji) prepoznavam poroko starega očeta Šuštarič Alojza st. in stare matere Tereze Kambič. Poročila sta se na Duhanovo kmetijo na Oskoršnico 9 (prej bila del Vrtače) cca leta 1934.

No, iz te fotografije mi je povsem jasno od kje sem v mladosti podedoval kuštrave lase... Hvala za opise oseb na fotografiji oz žlahte. Tudi fotka je ena od staro očetovih najzgodnejših, ki sem jih videl, od stare matere Tereze pa najzgodnejša sploh.

Skrajno desno v 2. vrsti za muzikantom je najverjetneje Terezina najstarejša sestra in njen mož veletrgovec Soklič iz Ljubljane kot razumem fotografijo, tako da imamo še en člen na njej. Njihovi družini je bilo v teh časih vrnjeno precej nacionaliziranega premoženja v samem centru mesta.

Poročni par je imel 5 hčera in sina Alojza (moj oče). Sestra Katarina Kambič, ki tu ni nevesta pa je imela precej let prej otroka s Simoničem in se je takrat poročila k Plutom. Otrok je bil kasneje ravnatelj OŠ Semič in OŠ Šentjernej.

Žive so še 3 njune hčere. Na fotki pogrešam pradeda Matijo Kambiča (umrl 1943), ki je bil takrat ko je bila posneta še precej v formi (mož z brki). Par je bil, oba rojena 1914 leta. Stara mater je bila najmlajša izmed 4 sester in 1 brata. Mater ji je umrla ko je bila v 5. letu starosti. Brat in ena sestra sta pred 2. vojno odšla v Ameriko, živela v Minessoti in dočakala častitljive visoke starosti. Hiša na Oskoršnici 9 še vedno stoji in jaz sem njen lastnik..."

Tudi vsi ostali ste vabljeni k sodelovanju. Pošljite nam stare fotografije, ki jih hranite doma, napišite kdo je na njih, kdaj so bile narejene in mogoče tudi kakšno zgodbo, ki sodi k fotografiji ...

Vir: Črnomelj fčasih

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj