Na vsebino

Črnomelj fčasih (95)

Ker je že objavljeno nekaj fotografij naših ekonomskih izseljencev v Ameriko, bom tudi jaz pristavil svoj lonček.

V družini mojega starega očeta Matije je bilo od 7 otrok v družini, izseljenih 5 proti koncu 19. stoletja. Nekateri so imeli številne družine. Janez je imel 12 otrok, Jože pa 11.

Slike, ki so objavljene so družina Jožeta Brula; 10.april 1869 - 22. avgust 1941, rojen Talčji Vrh 10. V Ameriko je odšel leta 1888. Poročil se je z Ano Jurjevčič iz Primostka; 11. november 1879 - 7. maj 1956. Poročila sta se leta 1905.

Še zanimiva zgodba. Jože je delal v rudniku z bratom od bodoče neveste in sta se kar onadva dogovorila za poroko in tako se je Ana odpravila na pot v Ameriko, kjer sta se poročila in imela 11 otrok .

Dva sinova (Jože in Janez obadva sta bila pilota v USA Army) in 9 hčera, ki so imela vse slovensko ime. Prvi otroci so govorili domači kmečki slovenski jezik, zadnji pa več ne. Staršem je bil takrat cilj čimprej asimilirati družino, da so se lahko enakovredno vklopili v življenje. Ena od teh hčera je bila večkrat pri nas na obisku. Tako je bilo z ekonomskimi emigranti, ki so Slovenijo pričeli masovno zapuščati po letu 1870, ko so se vrstile velike ekonomske krize.

Ravno nasprotno, pa se je dogajalo pri političnih emigrantih, kjer je bila domovina Slovenija in slovenski jezik svetinja. Njihovi potomci , druga generacija in že tretja govorijo knjižni slovenski jezik. Tudi to sem imel priložnost doživeti.

Zapisal : Anton Brula.

Vir: Črnomelj fčasih
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj