Na vsebino

Čudno selo

Črnomelj ima še posebej veliko srečo, da ga sestavlja tudi majhna vas Čudno selo z verjetno najbolj čudnim imenom na svetu. Čudno selo ima tudi zelo čudno lego. Od koder koli pogledaš proti vasi, je na hribčku ena hiša, druge pa so lepo skrite izza malih hribčkov. Taka lega je tudi botrovala temu, da je vas dobila ime Čudno selo.

Anekdota o nastanku imena vasi Čudno selo sega daleč nazaj v obdobje turških vpadov na naše ozemlje. Že v tem času je stala ena od vaških hiš na hribčku nekoliko odmaknjena od drugih hišk. Bila je lesena, s slamo pokrita in je stala na Pusteljici, kjer so še danes vidne sledi. Na drugi strani reke Lahinje, v bližini naselja Zastava, so se nekega dne utaborili turški vojaki. Iz tabora se je čez reko Lahinjo na hribu videla ta majhna hiška. Turke je zanimalo, kaj to je in če je kaj takega, da bi se splačalo izropat zato so poslali vojaka v izvidnico. Prečkal je reko Lahinjo in na njivi zagledal ženico, ki je okopavala njivo. Turka se je tako prestrašila, da ga je od strahu udarila po glavi, tako da je ta klavrno podlegel poškodbam. Ženica je nato skopala jamo in ga pokopala na njivi na Ravnicah, v bližini današnjega mostu čez reko Lahinjo. Vojak se seveda ni vrnil nazaj v tabor na Zastavi, ostali turški vojaki pa si niso upali prečkati reke, da bi ga poiskali in spotoma še oropali in požgali vas. Na hitro so zapustili tabor, v naglici pa so videli le eno hišo, so rekli:” To je pa zares eno čudno selo.” In tako naj vas dobila ime Čudno selo.

Bolj verjetno pa je, da so iz južnih krajev ljudje bežali pred Turki in ko so pribežali mimo vasi, kjer je bilo videt le eno hišo je nekdo zavzdihnil: Jao kakvo čudno selo, samo jedna kuča.

Obstaja pa še tretja verzija, ki združuje obe. Namreč dogodek, ko je ženička pokončala Turka so iz varne razdalje opazovali begunci, ki so z juga bežali pred Turki. Ko so videli, kako je ženička udarila in pokončala Turka je nekdo vzkliknil:Jao kakvo čudno selo, žene tuku muškarce. To je bilo pri njih namreč nepojmljivo,saj je pri njih takrat vladal totalni patriarhat.

Po nemško se je Čudno selo imenovalo TSCHUDNOFELD. Menda je ime dobilo tako, da so ločili ČUD, ki pomeni nekako posebna naravo,lastnost ali drugačnost. Nekako kot v pregovoru: «Sto ljudi, sto čudi.« in selo, kar prevedemo kot vas. To je seveda zelo verjetno, saj je bil v Beli krajini vpliv hrvaškega jezika vedno zelo močan.

No, Čudno selo ima od včeraj svoj FB profil. Kaj vse se bo na njem dogajalo pa lahko preverite TUKAJ.

Vir: Čudno selo

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj