Na vsebino

D(r)oživete sladkarije: knjiga s sladicami, ki je preplavila instagram

Preprostih receptov se lahko brez strahu lotijo tudi tisti, ki z drožmi doslej v kuhinji niso imeli opravka.

Prijatelj ji je nekega dne rekel: »Pola, ti moraš odpreti bekeraj!« In ona je pribila: »Pa knjigo bi tut napisala.« Rečeno – storjeno! Polona Klančnik – Pola, ki je s prijateljico Simono Žugelj Cajnar (ob Poloni na naslovni fotografiji) lani poleti v Črnomlju odprla pekarno, je te dni izdala kuharsko knjigo z naslovom D(r)oživete sladkarije. Če ste na instagramu, ste jo zagotovo opazili, saj kupci in prejemniki novega knjižnega bombončka veselo delijo sladke izkušnje.

Preberite, kako smo se imeli na obisku pri Poloni in Simoni v bistroju Polabekeraj.

V njej je prek 50 receptov, pove sogovornica in iskreno doda, da jih ni nikoli štela: »Mislim, da jih je 62 ali 64. Hecno, a ne, da avtor ne ve, koliko ima receptov, a število receptov mi resnično nikoli ni bilo pomembno.« Kot pravi, ima zapisanih prek 150 sladkih, vseh žal ni mogla spraviti v prvo knjigo: »Tokrat sem izbrala preproste, takšne, da iz skoraj vsakega dobiš vsaj tri izdelke.«

Recepti za popolne začetnike

Tiste, ki se droži, te čarobne mešanice vode in moke, še vedno malo bojijo, Pola opogumi: »Mislim, da sta v knjigi samo dva malo težja recepta, vse drugo je zelo zelo preprosto. Primerno za popolnega začetnika. Še rogljičke sem popolnoma poenostavila in bom tiste zelo težke raje dala mogoče nekoč v drugo knjigo.«

V prvi knjigi je Polona Klančnik – Pola zbrala samo sladke recepte – večino fotografij slastnih jedi je posnel njen fotografski prijatelj Primož Lavre, nekaj jih je prispevala Nina Kump, v knjigi pa najdemo tudi fotografije Sonje Ravbar in Toma Jeseničnika.

Začetki spoznavanja droži

Pola je začela spoznavati droži pred leti, ko je Nataša Đurić z blogom Zapečenega kruha se največ poje šele tlakovala sodoben val droženja na Slovenskem. »Ni mi uspevalo najbolje, a sem vztrajala. Pozneje, leta 2017, sem bila pobudnik in tudi prvi založnik knjige Drožomanija,« se do še ene pionirke sodobnega droženja pri nas, Anite Šumer, pomakne beseda naše sogovornice.

Doda: »Takrat se je vse začelo bolj resno. Ustanovila sem D(r)oživetje – šolo peke z naravnim kvasom, ki jo vodim skupaj z Erikom Bačarjem. To je edinstvena šola, saj združuje različne strokovnjake, nihče ne zna vsega in le tako smo lahko dobri, če ne najboljši na trgu. Različna znanja, različni pristopi in res sami vrhunski strokovnjaki.«

Bistro s konceptom

Pred dobrim letom je skupaj s prijateljico Simono Žugelj Cajnar odprla bistro s konceptom in imenom PolaBekeraj. »Majhen bistro z omejeno količino domačih malic, ki je zelo dobro deloval vse do zaprtja v marcu,« se prvega vala spominja Pola.

Ko so bistro ponovno odprle, so pekle kruh in druge sladice samo po naročilu – osredotočile so se zgolj na pekovske izdelke in sladice z drožmi. Oktobra so želeli odpreti še eno enoto v Črnomlju in tudi v Novem mestu, a je načrte odplaknil drugi val.

Zdaj, pravi, enkrat na teden dostavljajo d(r)oživete pekovske izdelke – od kruhov, pit, baget, grisinov in piškotov, čemur vsak teden dodajo kaj novega. »Težko je, a smo navajeni. Nekako gre. Ni lahko, ampak nam je pa lepo. V tem obdobju se je zgodila moja prva knjiga, ki bi morala biti predstavljena, kot si zasluži, v živo, z ljudmi, gostovati bi morala po Sloveniji, tako pa lahko vse to opravim virtualno, in to me kar malo boli. A kot rečejo, je že za nekaj dobro, in zdržali bomo tudi to,« konča misel Polona Klančnik – Pola.

Rožiči in hruške

»Ta kolač je ena izmed mojih ljubih rustikalnih sladic. Je sočen, je čokoladen in noro dobro je videti,« pravi Polona Klančnik – Pola.

Sestavine za en kolač

  • 4 jajca
  • 1 zrela banana
  • 2 žlici javorjevega sirupa
  • 300 g droži
  • 200 g rozin
  • 150 g naribanih hrušk
  • 4 cele hruške
  • 200 g rožičeve moke
  • ščepec soli
  • 150 g stopljene čokolade
  • žlica kakava
  • malo ruma

Priprava

1. Rozine namočim v rum in pustim ter se lotim preostalega. Če niste ljubitelj rozin, jih mirno izpustite, rum pa dodajte k hruškam.

2. Najprej zmečkam banano in dodajam eno po eno jajce ter dobro miksam. Nato dodam droži in javorjev sirup, lahko tudi med. Vse sestavine dobro zmiksam, nato nadaljujem ročno.

3. Primešam stopljeno čokolado. Najprej dodam rožičevo moko, kakav in sol. Nato dodam naribane hruške in rozine z rumom. Vse lepo premešam. Hruške operem in pustim cele (lahko jih po želji prerežete na pol).

4. V pomaščen pekač najprej nadevam maso, nato vanjo potisnem hruške. Pečem 45 minut na približno 200 stopinj Celzija.

5. Kolač pustim, da se ohladi, nato ga potresem s kakavom in prerežem tako, da prerežem hruške.

Vir: Odprta kuhinja / Delo

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj