Na vsebino

"Vsak en del celote, ki je zaslužna, da je Lionel danes živ"

Mlin v Križevski vasi. Foto: FB Lovsin Estate
Mlin v Križevski vasi. Foto: FB Lovsin Estate

V Metliki so sinoči pripravili osrednjo slovesnost ob občinskem prazniku, na kateri so med drugim podelili letošnja občinska priznanja. Med prejemniki plakete je bilo tudi osem posameznikov - Marko Simonič, Davor Veljković, Tjaša Zalar, Jure Vraničar, Rok Urh, Milan Kočevar, Robert Jenkole in Sandi Težak, ki so letošnjega 10. avgusta pomagali pri reševanju utapljajočega se otroka iz reke Kolpe pri mlinu na Posestvu Lovšin v Križevski vasi.

Alenka Tomašič in Luka Lovšin sta ob tej priložnosti na družbenem omrežju objavila daljši zapis o travmatičnem dogodku, ki pa je imel srečen razplet. Njune vrstice objavljamo v celoti.

"10. avgust 2022. Dan, ki ne bo pozabljen. Dan, ki je postavil na glavo naše prioritete. Dan, ki se je na srečo in po zaslugi osmih posameznikov končal dobro.

O dogodku nismo prav nikoli zares spregovorili, saj je bil za vse udeležene izredno travmatičen in težak. A prav je, da povemo in se poklonimo zaslužnim za dober razplet.

Bilo je popoldan, enkrat med tretjo in peto uro. Nebo je bilo svetlo sive barve, ozračje je bilo mučno, soparno. Bližal se je konec tedna, podaljšan vikend, ki je za nas tudi vrhunec sezone in čas, ko imamo kamp popolnoma poln.

Luka naju je z Julijanom prišel iskati v Metliko in ravno smo se pripeljali v kamp, ko ga je po telefonu poklical oče Tone: ''Luka kje si? Pridi k mlinu. En fantek se je utopil, sedaj ga oživljajo.''

V trenutku se je svet ustavil. Ptice so nehale peti, ni bilo slišati šuma jezu, v kampu in na celotnem posestvu je bila popolna tišina. V glavi je bil le vakum.

Luka je v trenutku zapustil vozilo in stekel proti mlinu. Jaz pa za njim. V šoku. V glavi sem imela le misel, pri nas, na našem posestvu, pri našem mlinu, se je mami utopil fantek, jaz pa imam medtem svojega na varnem, pri sebi v naročju. Ne, to ne more biti res. To ni mogoče.

Še preden sem sama prišla do vode, je Luka stekel proti meni in mi rekel naj nikar ne hodim blizu, da je prizor grozen. Fantek namreč ni dihal.

Še vedno je bilo vse tiho. Kot da bi prostor nekdo obložil z vato in slišiš le lasten utrip srca. Ko sem se iz daljave ozrla proti mlinu, ni bilo videti, da bi se karkoli dogajalo. Ljudje so se sprehajali, kot da ni nič. Zanimivo, kako ljudje različno reagiramo in se soočamo s težkimi stvarmi. Moram pa omeniti, da je bilo veliko naših gostov takrat tudi tujcev, ki so bili verjetno zmedeni in niso vedeli kaj se dogaja.

V daljavi je bilo že slišati sirene, Luka in Rok (naš sosed, ki tudi dela v šanku) pa sta usmerjala reševalni avto ter reševalno vozilo proti mlinu.

Nekdo je prišel mimo in rekel, vse bo ok, mali je zadihal. Hvala bogu, hvala vesolju, hvala vsem energijam stvarstva, še posebej pa hvala Marku Simoniču in Davorju Veljkoviću, ki sta ga s pravilnim oživljanjem rešila, pa Tjaši Zalar, ki je spodbujala k reševanju, bodrila in poskrbela, da se je sploh pričelo reševanje, Sandiju Težaku, Juretu Vraničarju, Robertu Jenkoletu za pomoč pri reševanju, Roku Urhu za klic na 112 ter Milanu Kočevaru - Jinxu, za pomoč pri dvigu zapornice in reševanju.

Naključje (?) je hotelo, da so bili prav oni takrat tam. Vsak en del celote, ki je zaslužna, da je Lionel danes živ.

Dogodek je bil izredno travmatičen za vse udeležene, sama sem se nekaj noči zbujala in razmišljala kako hitro bi se lahko odvilo drugače. Niti predstavljati si ne moremo kako je bilo njim, kako šele mami. Zavoljo družine in vseh vpletenih smo odklonili vse medijske stike, prav tako je Luka odslovil vse nove goste brez rezervacije, še nekaj dni pa nismo sprejemali nobenih gostov.

Z besedami ne moremo opisati kako hvaležni smo, da se je vse razpletlo srečno. Lahko pa vsaj malo naredimo z dejanji. Da se morda tudi kdo drug, ki se bo znašel v podobni situaciji, odloči priskočiti na pomoč in da vse svoje napore usmeri v oživljanje.

Zaradi tega, smo septembra predlagali Občini Metlika, da letošnja priznanja občine podeli prav njim. In veseli smo, da so komisija in Občinski svet soglasno podprli naš predlog, ter da je danes, župan Darko Zevnik, na osrednji slovesnoti ob občinskem prazniku, Marku, Davorju, Zali, Sandiju, Robertu, Roku, Juretu in Milanu podelil priznanja.

V imenu naše družine in celotnega Posestva Lovšin se vam iskreno zahvaljujemo, Lionelu in njegovi družini pa želimo vse dobro!"

Alenka in Luka

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj