Na vsebino

Dan (mesec) varne rabe interneta 2024 na OŠ Semič

Na OŠ Belokranjskega odreda Semič že vrsto let izvajamo različne dogodke v zvezi z ozaveščanjem o varni rabi interneta in mobilnih naprav. Eden od njih je tudi sodelovanje pri izvajanju aktivnosti ob dnevu varne rabe interneta, ki jih vsako leto organizira Safe.si. Vse skupaj poteka v okviru evropske mreže centrov za varnejši internet, v kateri sodeluje približno 180 držav iz celega sveta.

Letos bomo dan varne rabe interneta obeležili 6. februarja, aktivnosti pa se bodo izvajale cel mesec februar. Posvetili se bomo problematiki spletnega nasilja, ki v današnjem času predstavlja velik izziv. Na Safe.si skozi pogovore z učenci in dijaki ugotavljajo, da so ti mladostniki že bili žrtve, povzročitelji ali priče spletnega nasilja. Posamezni primeri se pojavljajo tudi v nižjih razredih osnovne šole. Na naši šoli nismo izjema, saj smo v preteklih letih zaznali nekaj primerov spletnega nasilja tudi med našimi učenci. Verjetno pa ostaja veliko več prikritega.

Nikakor ne smemo dopustiti, da mladostniki blažje oblike spletnega nasilja normalizirajo v smislu, da je vse skupaj le šala in zabava. Zato se nam zdi zelo pomembno, da nenehno opozarjamo mladostnike, učitelje in starše na perečo problematiko spletnega nasilja.

Letos se je k obeležitvi dneva varne rabe interneta aktivno pridružila tudi RTV Slovenija, ki bo v času od 1.2. do 10.2. v svojem programu predvajala številne oddaje o varni rabi interneta. Posebno zanimanje bo zagotovo vzbudila pogovorna oddaja z naslovom (Ne)varni: Digitalno odvisni, saj bo eden od voditeljev naš nekdanji učenec Dino Subašič. Želimo mu uspešno vodenje oddaje, ki bo na sporedu TV Slovenija 1 jutri, 6. 2. 2024, ob 17.10. Vse oddaje bodo kasneje dostopne na portalu RTV 365 in zbrane v posebni rubriki Digitalno varni.

Več informacij o dnevu varne rabe interneta si lahko preberete na spodnjih povezavah.

Vsaka nova tehnologija prinaša prednosti in slabosti. Če se jih zavedamo, bomo tehnologijo znali pravilno uporabiti in nam bo olajšala marsikatero opravilo. Če ne, nam lahko škoduje.

Povezave:

Safe.si:
www.safe.si

Dan varne rabe interneta - 6. 2. 2024:
https://safe.si/dan-varne-rabe-interneta/dan-varne-rabe-interneta-6-2-2024

Program RTV Slovenije ob dnevu varne rabe interneta 2024:
https://safe.si/novice/program-rtv-slovenije-ob-dnevu-varne-rabe-interneta-2024

Dan varne rabe interneta 2024: spletno nasilje je velik izziv za vse (sporočilo za javnost):
https://safe.si/novice/dan-varne-rabe-interneta-2024-spletno-nasilje-je-velik-izziv-za-vse

RTV Slovenija - digitalno varni:
https://www.rtvslo.si/digitalno-varni/

Center za varnejši internet (Better Internet for Kids):
www.betterinternetforkids.eu

Vir: OŠ Belokranjskega odreda Semič

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj