Na vsebino

Dan Primoža Trubarja na Štrekljevcu

Foto: Uroš Novina
Foto: Uroš Novina

Današnji dan je posvečen Primožu Trubarju. Za spominski dan utemeljitelja knjižne slovenščine in pobudnika oblikovanja zavesti o enotnosti slovenskega kulturnega, jezikovnega in političnega prostora je bil izbran domnevni datum njegovega rojstva. Pobudo za državni praznik je leta 2008 ob praznovanju 500. obletnice Trubarjevega rojstva dal lani preminuli tržaški pisatelj Boris Pahor. Odločitev o državnem prazniku je bila sprejeta leta 2010.

Že dan pred državnim praznikom, ki sicer ni dela prost dan, pa je Društvo upokojencev Semič na Štrekljevcu obeležilo ta pomemben praznik, saj je Trubar s svojim delom, zlasti s svojimi tiskanimi knjigami, pomembno prispeval k razvoju slovenskega jezika in narodove zavesti.

Zbrane v dvorani gasilskega doma na Štrekljevcu je uvodoma nagovoril Stane Golobič. V programu prireditve, obogatenem z glasbo, pesmijo in igranjem, je Lidija Basarac v pogovoru z Blažko Tomaževič predstavila svoj literarni prvenec Med trohnobo in spomini, člani semiškega upokojenskega društva pa so po predlogi iz omenjene knjige pripravili skeč Na sodišču. Dogodek je s pesmijo popestril tudi otroški pevski zbor Podružnične šole Štrekljevec pod vodstvom glasbene pedagoginje Anželike Mitrović.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj