Na vsebino

Daša Pintarič s študenti Fakultete za arhitekturo v Afriki

Projekt pred Afriko

Študenti Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani smo zgradili učno središče za biotsko raznovrstnost v Južnoafriški republiki.

V navdihujočem projektu mednarodnega razvojnega sodelovanja, ki se je odvijal v letih 2023–24, smo se študenti Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani, ob podpori organizacije Streha za vse, povezali z južnoafriškimi nevladnimi organizacijami (In Transformation Initiative, Lapalala Wilderness School ter University of Pretoria, Department of Architecture). Študentje in mentorji smo ustvarili ter uresničili vizijo – zgraditi učno središče za biotsko raznovrstnost v revni vasi Rantlakane v regiji Waterberg v Južnoafriški republiki, ki je na UNESCO-vem seznamu biotsko varovanih krajin.

Prihod v Afriko

Afričani so nam nemudoma dali vedeti, da viza iz dunajske ambasade, na katero smo čakali dober mesec, ne pomeni kaj veliko. Ponovno so nas vse izprašali – vsako od dvanajstih prilog k vizi. Postalo nam je jasno, da gre za zelo zakono-boječo državo.

Odhod v Lapalalo

Ob svetovnem prvenstvu leta 2010 so v državi uredili taksije in kombije, ki so jih kasneje obdržali in delujejo kot semi-privat javni transport. Največje dovoljeno število oseb prevažanja v kombiju je petnajst, nas je bilo šestnajst. Dvakrat so nas ustavili policisti. Dvakrat je bilo potrebno plačati, vendar ne kazni.

Lapalala Wilderness School

Gre za podoben princip vzgojno-izobraževalnega dela, kot ga imajo slovenski Centri za šolske in obšolske dejavnosti, le da je ta veliko dražji, še posebej za južnoafriške standarde. Od prvega mesta je oddaljen dobro uro, nahaja se v globoki naravi – v nacionalnem parku Lapalala. Kompleks se je odprl leta 2023, šola pa deluje že od leta 1981. Do termina za rezervacijo nastanitve je izredno težko priti. Posamezna šola lahko rezervira termin vsake dve leti. Pravilo ne velja, če so si vse stroške pripravljeni kriti sami.

Obšolske aktivnosti

Safari

Šola se nahaja ob rezervatu in organizira safari vožnje – game rides, kakor jih oni imenujejo. Kljub temu da je safari lahko tudi loterija, je živali v svojem naravnem habitatu res neprecenljivo videti. To smo izkusili tudi sami, saj smo se udeležili safari vožnje in sicer za 300 randov (15 €).

Ker gre za območje strogo prepovedanega lova, so na obhodih rangerji. Te so za ceno življenja živali pripravljeni ustreliti tudi lovca. Živali sicer živijo tudi izven rezervatov, kjer je lov, predvsem na trofeje, še vedno velik problem.

Vaalwater

Gre za prvo bližnje mesto, kjer smo prvič lahko videli velik razkorak med imeti in ne imeti. Enoprostorna bivališča iz pločevine, dvoprostorna državna gradnja in ograjeno belsko naselje angleških in nemških upokojencev.

Tukaj se privatna posest obravnava zelo resno. Žičnate in električne ograje so del vsake hiše. Načeloma prepovedano vidno nošenje orožja za pasom za njih ne velja. Pravijo, da so tako pripravljeni na prestopnika parcelne meje. Osebno so nas potolažili, da ne spadamo v to skupino, da nam ne bodo nič – beli smo.

Prihod na gradbišče

Prva skupina je z gradnjo pričela sredi januarja, mi smo prišli mesec kasneje. Vsa opozorila o vročini in soncu so se uresničila. V enemu mescu se nas je vreme trikrat usmililo in smo imeli manj kot 36 °C. Stalna uporaba faktorja 50 in pitje elektrolitov, je nujno. In pa seveda klobuk – nekaj napak je bilo s kapami s šiltom, ki ne pokrijejo ušes.
Najbolj simpatičen del prihoda je seveda skupina domačinov. Že ob prvi omembi so si vsi zapomnil tvoje ime in do zadnjega dne je bilo sodelovanje izredno pristno in osebno.

Gradnja

Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da sta bila višek mehanizacije dva mešalca z motorjem in generator za varjenje.

Lopata je bila nepogrešljiv član ekipe. Od izkopa temeljev, kanalizacijskih jaškov ter jam. Vso zemljo izkopano na terenu smo uporabili za nosilno butano steno. Zmes za steno je šla po receptu 36 lopat zemlje, 1,5 apna, 1,5 cementa ter malo vedro vode. V vsak tretji sloj gre horizontalna armatura. Tudi armatura vencev in preklad je naš produkt, od zvijanja stremen in vezanja jeklenic.

Stebri, ki so bili sicer planirani kovinski, so narejeni iz armiranih betonskih kanalizacijskih cevi. Vpliv manjka financ in šum v komunikaciji.

Prav tako je bilo potrebno narediti prednapete strešne nosilce, ki so tvegali več dni in še več energije ter predvsem živcev.

Jutri

Jutri je najpogostejša beseda v Afriki. Jutri pomeni vsaj 2 tedna. Tudi če vedo, da odhajamo čez par dni.

Konec gradnje

Naredili smo vse – vsaj po realnih pričakovanjih. Oken in vrat ni. Sredstev je namreč zmanjkalo že prvi teden gradnje. Tudi iz načrtev se je ohranilo bolj malo. Ostaja sicer koncept in forma. Ostaja tudi želja po izgradnji središča in njeni uporabi. Nastal je ponos, da nam je skupaj uspelo.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj