Na vsebino

Dan odprtih vrat OŠ Milke Šobar – Nataše

V prijetnem jesenskem dopoldnevu je naša šola, OŠ Milke Šobar – Nataše včeraj na stežaj odprla svoja vrata mnogim obiskovalcem.

Dan smo poimenovali Dediščina okoli nas, saj se je naša šola letos priključila projektu z naslovom Dnevi evropske kulturne dediščine, ki vsako leto poteka v mesecu septembru na pobudo Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenija.

Dediščino Bele krajine so nam predstavili naši gostje. Preizkusili smo se v ročnih in rokodelskih spretnosti iz bogate zakladnice znanja naših babic in dedkov ter zapeli belokranjske ljudske pesmi, zaplesali ter se igrali ljudske igre.

Obdani s knjigami in ob posnetkih belokranjskih tamburic smo uživali v delavnici z gospo Tončko Jankovič ob vezenju belokranjskih motivov na knjižne kazalke.

Izjemno nas je prevzel prikaz izdelovanja košar. Gospod Žan Škrinjar in gospod Slavko Pavlakovič iz Semiča sta z bogato razlago pritegnila vsakega izmed nas, še več, nekateri učenci so ugotovili, kako zanimivo je vrsto za vrsto prepletati šibje, dokler ne nastane uporaben izdelek – košara.

V eni od delavnic je še posebej lepo dišalo. Z gospo Slavico Jankovič smo se naučili, kako dišeče milo obleči v mehko volno in ga lično okrasiti. Odslej si bomo roke umivali še raje.

Kmalu bo nastopila zima, ko zunaj več ne bodo cvetele rože. Vendar nič ne de, saj nas je gospa Marija Golobič iz Semiča naučila, kako iz krep papirja izdelati rožice različnih vrst.

Kdo ne pozna belokranjskih pisanic? Ste vedeli, da pri pisanju potrebujemo tudi gorečo svečo? Pa tudi mirno in nežno roko. Vse to smo izvedeli pri gospe Vesni Veselič, ki je tako kot ostali povabljeni gostje, prava mojstrica svoje umetniške obrti.

Najbolj živahno je bilo v glasbeni delavnici z Urško Klobučar. Zavrteli smo se v kolu z Lepo Anko, peli belokranjske ljudske pesmi in se igrali igre, kot je Ali je kaj trden most.

Dan smo zadovoljni zaključili z ogledom razstave naših izdelkov.

Vsem mentorjem delavnic, Društvu upokojencev Semič, Krajinskemu parku Kolpa in obiskovalcem se najtopleje zahvaljujemo, da so skupaj z nami sooblikovali današnji dan. Še dolgo nam bo ostal v spominu. Naslednje leto pa se zopet srečamo na naši šoli!

Vir: OŠ Milke Šobar Nataše
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj