Na vsebino

Dediščina v rokah mladih - Mladi posvojijo spomenik. Fotografsko potepanje po Črmošnjicah in Divjem potoku 2017

Nacionalni UNESCO projekt »Dediščina v rokah mladih, Mladi posvojijo spomenik« smo izvedli v sredo, 27. septembra, v sodelovanju z Zvezo kočevarskih organizacij v Tednu kulturne dediščine in Dnevov evropske kulturne dediščine. Za učence UNESCO šol iz Slovenije, sosednjih šol in partnerske šole iz Ozlja smo v prvem delu pripravili fotografsko delavnico oz. fotografsko potepanje po Črmošnjicah in Divjem potoku, za naše učence devetih razredov pa še novinarsko in biološko-kemijsko delavnico o raziskovanju vode.
Predstavnica Zveze kočevarskih organizacij ga. Maridi Černe je udeležencem predstavila kočevarsko kulturno dediščino, jih seznanila s kulturno in jezikovno raznolikostjo tega območja ter osvetlila zgodovinska dejstva. Ob značilnih kočevarskih sladicah pa so udeleženci spoznali še nekaj tipične kočevarske kulinarike.
Fotografsko delavnico je vodil Andrej Černe iz Zveze kočevarskih organizacij. Fotopotepanja po Črmošnjicah in Divjem potoku se je udeležilo 12 šol: ŠC Ptuj Ekonomska šola, Srednja šola za gostinstvo in turizem Novo mesto, ŠC Novo mesto, Srednja gradbena, lesarska in vzgojiteljska šola, OŠ Marije Vere Kamnik, OŠ Pišece, Gimnazija Brežice, Srednja trgovska in ekonomska šola Brežice, Gimnazija Ledina, OŠ Milke Šober Nataše Črnomelj, Loka Črnomelj, OŠ Slava Raškaj Ozalj, OŠ Belokranjskega odreda Semič), 35 učencev oz. dijakov in njihovi mentorji. Prijavljeni učenci oz. dijaki so prinesli s seboj fotoaparate in fotografirali zanimive detajle naravne in kulturne dediščine kočevarjev, nekdanjih prebivalcev v naši soseščini. V objektiv fotoaparata so poskušali ujeti veliko lepih motivov iz zanimive naravne in kulturne dediščine nekdanje kočevarske vasi Črmošnjice ter bližnjega Divja potoka, ki s svojo lepoto navduši vsakega. Letošnji poudarek je bil na vodi. Zato smo povabili g. Antona Prelesnika avtorja knjige Vodni viri na Kočevskem, ki nam je vsem položil na srce, kako moramo varovati vodo. Želimo si, da bi mladi razmišljali o vodi kot o vrednoti, ki je pomembna za življenje.

Vir: OŠ Belokranjskega odreda Semič

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj