Na vsebino

Dediščina v rokah mladih - Mladi posvojijo spomenik

V sodelovanju z Zvezo kočevarskih organizacij smo izvedli nacionalni UNESCO projekt »Dediščina v rokah mladih. Mladi posvojijo spomenik«. Za učence UNESCO šol iz Slovenije, sosednjih šol in partnerske šole iz Ozlja smo pripravili fotografsko delavnico oz. fotografsko potepanje po Srednji vasi in Divjem potoku, za učence devetih razredov OŠ Semič pa še novinarsko in raziskovalno. Fotografsko delavnico je vodil kočevski fotograf Pavel Majerle.

Na projekt se je prijavilo 11 šol (OŠ Cirkovci, SŠ Lava Celje, Srednja gostinska šola NM, Vzgojiteljska NM, OŠ Pišece, Gimnazija Brežice, Srednja trovska in ekonomska šola Brežice, OŠ Mirana Jarca Črnomelj, Loka Črnomelj, OŠ Ozalj, OŠ Semič), 30 učencev oz. dijakov in njihovih mentorjev. Prijavljeni učenci oz. dijaki so prinesli s seboj fotoaparate.
V UNESCO ASP mrežo je vključenih 93 osnovnih in srednjih šol ter vrtcev iz Slovenije. Med seboj se družimo, sodelujemo na daljavo v okviru mednarodnih ali nacionalnih UNESCO projektov. Projekt »Dediščina v rokah mladih. Mladi posvojijo spomenik« je bil pred leti zaupan naši šoli. Družimo se enkrat na leto v času Dnevov evropske kulturne dediščine, sicer pa se povezujemo na daljavo, preko spleta.
Kot je v začetku povedala ravnateljica ga. Silva Jančan, smo se odločili, da bi radi prepoznali kulturo Kočevarjev, nekdanjih prebivalcev v naši soseščini. V objektiv fotoaparata smo poskušali ujeti veliko lepih motivov iz zanimive naravne in kulturne dediščine nekdanje kočevarske vasi Srednja vas ter bližnjega Divja potoka, ki s svojo lepoto navduši vsakega. Okolica je bogata z vodnimi izviri, v vasi je tudi vodno zajetje. Tako so mladi razmišljali o vodi kot o vrednoti, ki je pomembna za življenje. O tem nam je spregovoril tudi g. Anton Prelesnik, avtor knjige Vodni viri na Kočevskem.
Pozornost smo posvetili vasi, ki priča o življenju Kočevarjev, pripadnikov nekdanje nemško govoreče skupnosti, ki je tu tvorila jezikovni otok. Domačini Alojz Rogelj, Jaklič in člani Zveze kočevarskih organizacij (ga. Maridi Černe) so udeležencem predstavili kočevarsko kulturno dediščino, jih seznanili s kulturno in jezikovno raznolikostjo tega območja ter osvetlili zgodovinska dejstva. Uvod v dogodek sta popestrila ga. Maridi in g. Jaklič s pogovorom v kočevarščini.

Vir: OŠ Belokranjskega odreda Semič

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj